Видовданска молитвена сећања на борце за слободу

 Видовданска молитвена сећања на борце за слободу
 Видовданска молитвена сећања на борце за слободу
 Видовданска молитвена сећања на борце за слободу
 Видовданска молитвена сећања на борце за слободу

Празник Светог великомученика Лазара косовског и светих српских мученика, у народу звани Видовдан, прослављен је литургијски у ваљевским храмовима. Крај спомен-обележја палим борцима из ратова деведесетих, одслужен је помен свим жртвама за слободу отаџбине од Косовског боја до данашњих дана и недавно преминулом Епископу ваљевском Милутину.

Празник Видовдан, камен међаш историјског трајања српског народа, дан је у коме имамо част да се молитвено сећамо свих предака који су положили своје животе за нас, да данас ово мало парче земље можемо да зовемо Србијом. Христос се и данас распиње, васкрсава и силази у ад да покида окове смрти и сваком телу отвори пут ка васкрсењу и обећава да ће доћи да сваком да по делу његовом, казао је у видовданском слову у Храму Васкрсења Христовог протонамесник Саша Максимовић, архијерејски намесник други ваљевски. Данас се на Литургији другачије пева, јер се пева у славу и част мученика косовских. Као што су обични рибари постали апостоли Христови и утврдили Цркву широм васељене, тако су обични српски војници постали мученици за Христа и својом крвљу и жртвом проповедали више и боље него било каквим речима. Зато смо ми Срби данас хришћани, а не неки други народ и друга вера, рекао је отац Саша Максимовић.

Тачно у подне, у организацији Удружења бораца ратова од 1990., крај спомен – обележја погинулим борцима у ратовима деведесетих година, одржан је помен свим јунацима који су положили животе у борбама за отаџбину и веру православну од Косовског боја до данашњих дана, као и недавно преминулом Епископу ваљевском г. Милутину. Помен су служили свештеници из Ваљева, уз молитвено учешће чланова Удружења бораца и малобројних грађана, који су поштовали мере безбедности услед поново нарастајуће опасности од корона вируса. Указавши да је Видовдан данас радостан дан, зато што је Царство небеско препуно наших војсковођа и војника, а тужан јер је мало Ваљеваца  дошло да се помоли за своје страдале суграђане, који су дали животе за веру и отачество,  протојереј-ставрофор Радомир Алексић рекао је да су ти хероји данас наши молитвеници пред Господом.

-Положивши животе за крст часни и слободу златну, они су крај престола Божјег заједно са Светим кнезом Лазаром и свим његовим славним витезовима и моле се Богу за нас. Моле да се сетимо кнеза Лазара и његовог светог аманета да је земаљско за малена царство, а небеско увек и довека… Молимо се Богу да нам да снаге и храбрости да у овим тешким временима останемо доследни путу Светог Саве и Светог Кнеза Лазара, јер за нас Србе другог пута нема, закључио је прота Радомир Алексић.

Председник Удружења бораца ратова од 1990. Љубомир Брадић је захвалио свештенству, изразивши у име Удружења које предводи тугу због одласка „највећег пријатеља удружења, највећег људског бића – Епископа ваљевског г. Милутина“. Удружење бораца ће наставити традицију поштовања Српске Цркве и неговати сећање на погинуле борце и преминуле ратне војне инвалиде. Од прошлогодишњег парастоса, Удружење је изгубило три члана, као и велике пријатеље, председника Скупштине Града Ваљева Милорада Илића и др Мирослава Мирковића. Удружење ће наставити да ради на стварању спомен – собе ратницима, како би сећање њихову жртву живело међу новим генерацијама Ваљеваца, најавио је Љубомир Брадић.

Извор: Епархија ваљевска