Видовдан - слава Епархије далматинске

Великим сабором вернога народа и светом архијерејском Литургијом 28. јуна 2020. године традиционално је прослављен Видовдан у манастиру Лазарици у Далмацији.

Мноштво окупљених верника у светом сабрању предводили су Њихова Преосвештенства Епископ славонски г. Јован и Епископ далматински г. Никодим. -Славонија, из којем долазим, позната по томе што се у њој налази систем концентрационих логора за којe сви знају, али тамо су такође и нека места за које нисмо чули. Та места се зову овако: Бенковац, Обровац, Кричке, Стара Буковица, Буковчани, Драговић, то су све села расута по западној Славонији. Шта нам она говоре? Говоре нам да сте управо ви одаве, негде у осамнаестом, деветнаестом веку из оне глади о којој казује Матавуљина приповетка „Пилипенда“, тада населили благодатну, плодну, доброћудну Славонију, као некада наш народ из Босне и са Косова и Метохије, рекао је епископ Јован.

-Нас такође повезује наш први крајишки светитељ, коме је свака друга, трећа црква посвећена где год је Крајишника, то је наш Свети Илија. За његов празник наша Крајина гори осветљена свећама, тада се сви највише окупљамо око својих храмова у зборовима, играју се кола око цркава и све бљешти од весеља и радости. Једнако се Свети Илија слави у Далмацији као и у западној Славонији. То је онај Свети Илија из песме „Пропаст царства српскога“: Како каже песма, тада је, одговарајући на писмо Пресвете Богородице које му је донео Свети пророк Илија из Јерусалима, цар Лазар, на данашњи дан, изашао са целим народом српским на Косово поље и стао пред много већег и бројнијег противника и положио главу, због чега Турчин стотину година после тога није могао да уђе у Европу. Тако је цар Лазар прибројао Царство Небеско не само себи, него и васколиком народу нашем до данашњег дана. Та је вечера пред Косовску битку била друга Тајна вечера, као што је васкрсење косовских јунака сваки пут кад се Србин одлучи да изабере Царство Небеско и понови избор Лазарев. Тај избор не бива само када идемо у битке велике, тај избор бива сваки дан, када одлучимо, као што је говорио наш Славонац, патријарх Павле, да будемо људи, а не нељуди, свакога дана када бирамо образ Божји уместо зла, добро уместо лошег, а смирење и љубав уместо мржње. Тада сваки пут испуњавамо косовски завет цара Лазара, рекао је Епископ славонски.

Празник, који је и слава Епархије далматинске, увеличан је, такође, богатим културно-уметничким програмом. На почетку програма Епископ далматински Никодим је поздравио све присутне највећим хришћанским поздравом: Христо сваскрсе!

-Ми, хришћани, треба увек да се поздрављамо овим поздравом и да сваким даном свога живота размишљамо о Васкрењу и очекујемо Царство Небеско. Желео бих да се захвалим свима вама што смо се сабрали данас овде и што испуњавамо тај завет који су нам оставили наши славни преци, преко владике Стефана Кнежевића, али преко свих оних који су се окупљали око наших светих храмова у Далмацији. Ми, као њихови достојни наследници, својим сабрањима при светим црквама треба да покажемо да знамо да нас ту сабира управо Дух Свети који умножава наше молитве. На нама је да се у њима сећамо свих који су пострадали, јер се један народ не дичи само својим светитељима, него свим мученицима из свога рода, а ми, хришћани, смо позвани да кроз мучеништво и страдање покажемо да истински верујемо у ту веру коју су нам предали наши преци. Хтео бих да захвалим владици Јовану што је дошао овде, јер он је један од ретких сведока тог мучеништва у нашем народу и где год да иде по беломе свету говори о томе на који начин су пострадали, исповедали веру и кроз то били и остали деца Светлости. Тај пример треба и ми да следимо и надам се да ћемо наставити ту своју веру да сведочимо тако што ћемо се окупљати на светим местима, као што се данас читава Епархија сабрала овде да покажемо да смо истински ученици Његови. На нама је да се никада не стидимо свога порекла, већ да као достојни наследници оних који су пострадали, покажемо да смо остали и да ћемо опстајати на овим крајевима. Страшна времена су иза нас, а на нама је сада да радимо на томе да нам буде добро и да кроз радост будемо истински сведоци Васкрсења Христовог, поручио је владика Никодим.

Извор: Епархија далматинска

Видовдан - слава Епархије далматинске
Видовдан - слава Епархије далматинске
Видовдан - слава Епархије далматинске
Видовдан - слава Епархије далматинске
Видовдан - слава Епархије далматинске
Видовдан - слава Епархије далматинске
Видовдан - слава Епархије далматинске
Видовдан - слава Епархије далматинске