Беч: Прва књига о исламској религијској педагогици

Прва дисертација о исламском верском образовању на Бечком универзитету сада је објављена као књига. Под насловом „Тражење и проналажење властитог пута. Интерпретациони обрасци религије и религиозности код жена турског порекла са универзитетском дипломом у Бечу“, ауторка Суле Дурсун бави се размимоилажењем између јавног дискурса и стварне ситуације младих муслиманки у погледу о образовању. Дурсун, која је учитељица исламске религије у Бечу, написала је емпиријску студију у којој је, између осталог, професор емеритус за католичко верско образовање на Бечком универзитету, проф. Марин Јегле, деловао је као стручњак. Свезак је објављен у серији "Религија и образовање" бечког "Удружења пријатеља верске културе".

Публикација је представљена на последњој генералној скупштини Удружења одржаној на Факултету евангеличке теологије. Дошло је и до промене председавања: Кристине Ман, оснивач Удружења и дугогодишњи шеф школског уреда Бечке надбискупије, предала је председавање проф. Мартину Ротгангелу, директору  Института за протестантско верско образовање на Бечком универзитету.

За Ротгангела је ова публикација важна и због самог ауторкиног искуства миграције и интеграције, јер је рођена у Турској и дошла у Беч 1993. кад је имала 9 година.

За професора Јеглеа научни рад јасно даје до знања да "високо образовање и трансформација религиозности иду руку под руку".

За стручњака за католичке школе гђу Ман у есеју су "линије поређења са ситуацијом младих хришћана рођених у Аустрији", који се суочавају са сличним изазовима, чак и ако нису тако очигледни: "Они такође имају сличне процесе трансформације у друштвеном окружењу које се брзо мења  како би пронашли аутентичне одговоре на нова питања и могли сачувати темеље свог често само нејасно схваћеног веровања.“

Извор: Kathpres.at