Папа ће се преко видеа обратити Уједињеним нацијама

На 75. рођендан Уједињених нација папа Фрања имаће видео обраћање Генералној скупштини УН у Њујорку. Према ватиканским извештајима медија, Папа је једна од личности који ће говорити на прослави годишњице 21. септембра. Наиме, 75. Генерална скупштина УН започела је у понедељак 21. септембра и заседаће до почетка октобра.

Врло је вероватно да ће Папа говорити о томе како се пандемија короне може употребити за преиспитивање међународне економске и еколошке политике. Уз то, објасниће како би могуће реформе могле користити човечанству и животној средини, наводи се у извештају за штампу. Ове теме су и главне тачке његове нове енциклике „Фратели тути“, коју Фрања намерава да потпише у Асизију 3. октобра 2020. године.

Будући да је за Светски дан потпуног укидања нуклеарног оружја 2. октобра планиран састанак шефова држава и влада, папа Фрања би се и на то могао осврнути  у свом говору УН. Већ је неколико пута позивао на укидање свих врста нуклеарног оружја. Аморални су не само њихова употреба и претња њима, већ и њихово поседовање, нагласио је Фрања у новембру 2019. током посете Хирошими.

Папа је већ говорио у Уједињеним нацијама приликом своје посете Сједињеним Државама у септембру 2015. године. У то време позвао је на већи утицај земаља у развоју у Уједињеним нацијама. Поред тога, међународне финансијске власти дужне су да заштите слабе земље од „гушења потчињавања кредитним системима“.

Извор: Катпрес (с немачког Информативна служба СПЦ)