Откопани ретки мозаици у цркви у Турској

Rare mosaics of a Christian church were unearthed in TurkeyПре тачно годину дана, у септембру 2019. године, турске власти су се мобилисале после упозорења на илегална ископавања на подручју Гоктаса у југоисточној провинцији Мардин близу границе са Сиријом. Жандармеријски тимови, како је известио vema.com.au, који су послати на подручје где се налазе мозаичке представе и обавестили су надлежне археолошке службе.

Почетком јула ове године започета су ископавања, која је водио директор Музеја Мардин Абдулгани Таркан, што је довело до открића ретких рановизантијских мозаика у рушевинама хришћанске цркве (базилике), а према натписима, процењује се да је саграђена 396. године по Хр.

Шеф ископавања Абдулгани Таркан је рекао агенцији Анадолија да мозаици приказују животиње, геометријске облике и људске фигуре, као и призоре који приказују људе у лову, док су речи „април“ и „јун“ написане на древном сиријском језику.

Такође је оценио да је на том подручју постојао древни град из раног византијског периода и изразио наду да ће се у будућности открити и други архитектонски остаци, осим цркве.

Извор: Orthodoxtimes.com (са енглеског Информативна служба СПЦ)