Турски напади у северном Ираку узнемирују хришћане

Војна операција у аутономној области Курдистан приморава хришћане да беже

Турска војска је оптужена за расељавање сељана хришћана и погоршање њихове безбедне ситуације након њених недавних напада на северном Ираку. Већ 2019. сељани су морали да напусте домове због турске офанзиве на борце ПКК, а сада се наводи да је турска војска проширила нападе у северном региону Дахук - делу аутономне области Курдистан - на хришћанска села, известила је у петак азијска прес служба Ucanews.

Гранатирање је попалило куће и поља. „Хришћани су морали поново да побегну из својих кућа“, рекао је ирачки свештеник Емануел Јухана. Број убијених још увек није јасан, рекао је асирски свештеник и директор програма хришћанске помоћи у северном Ираку. За многе сељане се каже да су потомци оних хришћана који су избегли геноцид над Јерменима у Турској 1915. године.

Халдејски католички свештеник Самир Јусеф известио је о нечем сличном. На пример, подручја епархије Амадије у северном Ираку била су „бомбардована у великом обиму. Породице су морале да напусте домове да би избегле нападе“. Сада над у полажу на ирачку владу и преговоре са Турском.

Према посматрачима, турска војска жели да успостави сопствене базе на ирачком тлу како би могла да започне циљане операције против Радничке партије Курдистана (ПКК) коју САД, Европска унија и Турска сматрају терористичком организацијом.

Међутим, хришћани из Нинивске долине такође се тренутно суочавају са великим изазовима, рекао је отац Јухана. Исламисти су их протерали 2014. године, а они се „надају да ће се моћи вратити у отаџбину“. Црква сарађује са другим хуманитарним организацијама како би помогла у обнови заједница, школа и предузећа које су претходно уништили терористи. Према „Christian Aid“, око 45 посто првобитних хришћанских заједница вратило се у Равницу Ниниве. Према најновијем извештају католичке групе, тамо је 2014. г. живело 102.000 хришћана, али је сада тај број пао на 36.000 душа.

Извор: Катпрес