Саборно крштење на благословеној планини Сињајевини

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије обишао је 27. октобра 2020. године, на празник Преподобне мати Параскеве – Свете Петке, мештане на катунима Сињајевине који ових дана бране планину од најављених војних вежби.

Преосвећеног Епископа г. Јоаникија са свештеномонаштвом срдачном добродошлицом, изразима љубави и поштовања, поздравио је сабрани народ који већ десетак дана даноноћно протестује против најављених војних активности на тој јединственој планини која, осим што припада Биосфери кањона Таре, представља други највећи пашњак Европе и под заштитом је Унеска од 1977. године. Владика се речју подршке обратио на живописном локалитету Савина вода, где је, на раније изражену жељу народа, обављено саборно крштење.

„Изашли смо на Савину воду да обавимо свето крштење и да дамо подршку народу који је устао да одбрани своју благословену планину Сињајевину, која је хранила и отхранила, сачувала њихове претке кроз многа покољења. Сви смо везани за ову гору, која је смјештена између великих светиња, манастира Мораче, Добриловине, Светих Арханђела на Тари, манастира Подмалинско. Сама планина има још три светиње; горе на врху је црква Светог Василија Острошког и двије цркве Светог архиђакона Стефана. Према томе, ово је благословена и света гора, она чува наше памћење. Овдје су топоними Светог Саве, који нас везују за наше дубоко предање, памћење и искуство. Осим тога, дужни смо пред Богом и пред људима, пред свим законима ове државе, да бранимо чистоту воде, чистоту ваздуха, ове траве и животиње, да омогућимо нашој и будућим генерацијама да овдје долазе, да се овдје лијече, да овдје јачају свој дух, да развијају сточарство, да беру љековите траве и да никоме не дозволе да загади ову свету гору која толико значи за Црну Гору, посебно, за оне који овдје издижу и хране се од ове благословене планине“, навео је Епископ будимљанско-никшићки.

Новим члановима Цркве Божје Владика је честитао крштење и миропомазање, упутивши им реч поуке да тај свети чин представља посебан догађај у животу сваког хришћанина.

„Крштење је духовно рођење, као што се човјек од својих родитеља физички рађа за пролазни земаљски живот, тако се рађа водом и Духом, силом Божјом за вјечност кроз свето крштење. Овом водом освештаном добија опроштај сагрешења, добија анђела чувара и све дарове од Бога да живи новим, светим, богоугодним животом, да иде за Христом, да се уподоби Христу и да чини дјела која су достојна Бога и човјека. Када миропомажемо новокрштеног на њега силазе дарови Светог Духа и просвећује га Божја истина, правда, љубав и остали дарови Божји укрепљују га да живи новим животом. Овдје смо данас на освештаној гори Сињајевини која је између старих српских светиња. По томе се види, пошто је ова гора смјештена између старих великих светиња, да је и она у њиховом средишту света и благословена гора. Данас смо набројали неколико топонима, који су везани за име Светог Саве и, ево, на Савиној води, данас, крстисмо десет нових хришћана, од моје генерације па до ове дјеце. Хвала Богу, они су сада сви постали дјеца Божја без обзира на године. Призвани смо кроз свето крштење да будемо синови и кћери Божје и да се тако и понашамо. Свето крштење је као добар темељ на коме се зида зграда нашег спасења. Ми се узиђујемо нашим животом, добрим мислима и намјерама у непоколебљиви храм Божји вјечни и неразориви, а то је Црква Божја, заједница светих“, казао је епископ Јоаникије.

„Било је вријеме када је наш народ, подсјетио је Владика, подлегао грозном искушењу да одступи од своје вјере, од крштења, од славе. И тада је наш човјек носио у срцу своме вјеру, она је сада букнула из тог духовног огњишта, показала љепоту и величину, ону љепоту, величину и славу за коју су наши преци живјели и главе полагали, борећи се да очувају вјеру, част и образ, име и памћење, чојство и јунаштво. Све је то утемељено на светој вјери православној која је извор сваког добра“, рекао је Преосвећени Епископ, поручивши:

„Нека буде срећно крштење, срећно миропомазање и кумство на многаја љета. Још вам желим да одбраните ову планину, њену љепоту и чистоту, јер је ова планина била уточиште и заклон вашим прецима. Хранила је ваше претке, ваше родитеље и прародитеље, јер она изобилно дарује оне који јој приступају и у њој траже прибјежишта и заклона. Ово је гора Божја, ово је наш Синај и није случајно што се зове Сињајевина, према томе, она је везана за најсветију гору гдје се Бог открио и овдје се Бог откривао вашим прецима, а то свједоче наше светиње које смо бранили прошлих мјесеци и година“.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка