Празник на светој гори Грабарки

Празник на светој гори Грабарки
Празник на светој гори Грабарки
Празник на светој гори Грабарки
Празник на светој гори Грабарки

Прослава празника Преображења Господњег на светој гори Грабарки традиционално је сабрала многобројни верни народ из целе Пољске на заједничкој молитви у манастиру Светих сестара Марте и Марије.

Поклоници су стигли из Варшаве, Бјалистока, Бјалска Подласког, Хајновке, Јаблецне, Сјемјатича, Сокулке, Рогавке, Наројка, Милејзице... Највећи део поклоника до светиње је стигао пешке, а група верника стигла је бициклима из Варшаве.

Уочи празника, у поподневним часовима испред цркве Преображења Господњег, настојатељица манастира игуманија Симеона је пожелела добродошлицу Његовом Високопреосвештенству Митрополиту г. Сави и архијерејима Пољске Православне Цркве. Пре почетка свечаног свеноћног бденија, Митрополит је упутило пригодну беседу сабранима:

-Веома је важно да се обраћамо Богу за помоћ у тешким тренуцима живота, а посебно на светим местима као што је света гора Грабарка. Празник Преображења Господњег је светлост светлости. Христос нам је показао пуноћу свог божанства у личностима апостола који су били са Њим на Таворској гори и то траје до данас. Дело Божјег провиђења на овом месту било је велико кроз векове и тако је и данас. У тешким тренуцима, у временима искушења, разних епидемија, људи су долазили до иконе Христа Спаситеља носећи и своје радости, али  и своје патње и, болести, и примали помоћ према својој вери ... Данас доживљавамо и пандемијско искуство, које није ништа ново. То се догодило више пута у историји човечанства. У тешким тренуцима искушења долазимо и до Бога јер је Он наш лекар, док је Божја кућа духовна болница. Као што се тело лечи у болници, тако се и душа исцељује у храму. Зато су наши храмови били, јесу и увек ће бити отворени за оне којима је потребан лек за душу.

Традиционално, у 23 часа акатист је служио Епископ сјемјатички Варсонуфије, док су у 1 час по поноћи свету Литургију служили Архиепископ вроцлавски Георгије и Епископ лођски и познањски Атанасије. Свете Литургије у 4, односно 6 часова, служили су Архиепископ бјалски Григорије, односно Епископ супраски Андреј.

Централну свету Литургију је служио Његово Високопреосвештенство Митрополит г. Сава, уз саслужење Архиепископа бјалосточког и гдањског Јакова и прземилско-гориличког Пајсија и Епископа хајновског Павла и сјемјатичког Варсонуфија.

Овогодишња прослава празника била је благословена копијом иконе Мајке Божје Холмске којој су верници током целог дана прилазили са молитвом за помоћ у искушењима. Појао је хор студената Православне богословије у Варшави и Хришћанске богословске академије у Варшави под управом проф. Владимира Волосиука.

Извор: orthodox.pl