Оскрнављен гроб старозаветних патријараха у Хеврону

Фанатици-муслимани оскрнавили су, другу по значају, светињу јудаизма - Гроб патријараха, гдје су сахрањени Авраам, Сара, Исак, Ревека, Јаков и Лија. Она се налази у Хеврону на западној обали Јордана, саопштава REGIONS.RU.

Данас су гробови Аврама, Јакова, Саре и Лије отворени за јудеје, а гробови Исака и Ревеке за муслимане. Једном годишње, десет дана мјесеца рамазана, јудејски дио се отвара за муслимане, а јудеји за то вријеме тамо не долазе. Муслимански дио отварају за јудеје, такође само десет дан у години, обично на јеврејску Пасху.

Прошле недјеље јудејски дио је био отворен за муслимане. Када су послије тога Јевреји ушли у просторије осјетили су смрад из ковчега гдје се чувају свици Торе. "Они су оскрнавили један од светих ковчега.", саопштио је представник администрације Хеврона Давид Вајлдер.

Он је додао и то да су гробови Авраама, Јакова, Саре и Лије били покривени заставама организације ХАМАС.

Прошле године мулсимански фанатици су цијепали молитвенике и псалтире. Други представник градске администрације Ноам Арнон, саопштио је да сваки пут послије отварања светиње за муслимане, остану трагови вандализма. "Наравно, то не раде сви муслимани. Али сваки пут се нађе по неки који уништава музеј. Више пута смо се обраћали полицији, али никада се није десило да су некога ухапсили".

Муслимани као и јудеји воде поријекло од Авраама. Палестински лидери увјеравају да јудеји немају никаквог права на старозавјетне светиње.

Јудејска општина Хеврона је најстарија у свијету, она је постојала и за вријеме Византијаца, и Арапа и Турака. 1929. г. у граду се десио јеврејски погром, 67 људи је убијено, остали Јевреји су напустили град. Они су се поново појавили у граду 1967. године.

Извор: Православие.Ру, Светигора прес - с руског: Марија Живковић