Освештан храм Преображења Господњег у Прилужју

У селу Прилужју крај Обилића, највећем српском селу у овом делу Косова и Метохије, јуче је освештан новоподигнуи храм Преображења Господњег. Освећење је извршио Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски Г. Артемије уз саслуживање свештенства и монаштва подручне му епархије.

Овај храм је подигнут за нешто више од две године што само по себи представља велики успех с обзиром у каквим околностима живи народ у овом крају. Подизање храма помогла је и држава Србија преко свог надлежног министарства за Косово и Метохију чији је министар, господин Горан Богдановић, са својим сарадницима присуствовао овом свечаном чину.

По завршетку чина освећења храма испред храма је служена Света Архијерејска Литургија јер храм не би могао да прими под своје куполе преко хиљаду верника који су се окупили са читавог централног Косова. На крају Литургије освештано јее грожђа и преломљен је славски колач.

У беседи, Владика Артемије је позвао мештане да се што чешће окупљају у храму подсетивши да Преображење Господње представља симбол, поуку и поруку коју Господ Наш Исус Христос упућује нама, како бисмо и ми доживели своје преображење.

После тога су уручене архијерејске захвалнице Министарству за Косово и Метохију и свим колективима и појединцима који су својим прилозима помогли изградњу овог велелепног храма.

На предлог Његовог Преосвештенства Епископа Артемија Свети Архијерејски Синод СПЦ је доделио господину Драгану Радаковићу из Обилића високо одликовање СПЦ Орден Светог Саве првог степена за делатну љубав према Светој Мајци Цркви посведочену примерним животом и несебичном дарежљивошћу, којима је, градећи и обнављајући више светиња у нашој помесној Цркви јачао духовну, културну и националну свест нашег народа.

Извор: Епархија рашко-призренска