Отворен 18. Жички духовни сабор

Министар културе Србије Небојша Брадић отворио је 18. Жички духовни сабор Преображење на свечаности у Народном музеју у Краљеву, у присуству епископа жичког Хризостома, градоначелника Краљева Љубише Симовића и других званица.

"На почетку смо 18. Жичког духовног сабора, који се одржава у знаку дубоке симболике празника Преображења. Култура и јесте стално преображавање нас самих и заједнице коју чинимо", казао је министар.

"Мерено људским мерама, осамнаеста година значи време признате зрелости. Концепт ове манифестације, може се рећи, заиста је кроз то време сазревао и сазрео", оценио је он.

Баштина

Брадић је истакао да је Жички сабор "признат као пажње вредан, плодоносан културни напор у Србији, највише по томе што је успостављена добра равнотежа између манифестативних програма и садржаја који остају као траг и допринос нашег времена будућој баштини наше културе".

"Управо стручни и креативни људи који воде краљевачке институције, обједињени у заједничком подухвату, показали су како се може, без превеликих средстава, делати на корист не само своје средине", рекао је он и навео да су после саборских приредби остајали значајни научни зборници, као што је зборник о манастиру Жичи или зборник о историји Краљева и тог краја.

Брадић је подсетио и на 13 досадашњих зборника радова о поезији добитника Жичке хрисовуље "од којих су већина први и једини зборници о тим значајним ауторима, а српска поезија је, знамо то, и даље један од темеља нашег културног идентитета, без обзира колико се чинило да је ову књижевну грану наша епоха прогнала на маргину".

"Жича, као темељна вредност велике епохе српске културе, оне у којој смо као народ и држава заснивани, сваке године нас подсети да са маргине поезију морамо вратити у средиште свог духовног живота. Јер, само онај народ који чује своју поезију, распознатљив је у географији и записан у историји", нагласио је министар.

Градоначелник Симовић подсетио је да је Жички духовни сабор настао пре 18 година као подухват групе ентузијаста из књижевног клуба, а затим су се у организацију укључили Народна библиотека Стефан Првовенчани и Народни музеј у Краљеву. "Ова манифестација је добар пример децентрализације културе", оценио је Симовић.

У оквиру вечерашњег програма сопран Јана Милишић и пијаниста Петар Илић извели су концерт словенских песама, а виши кустос Снежана Шапоњић Ашанин отворила је изложбу "Либаде" из Етнолошке збирке Народног музеја у Краљеву, аутора Тијане Шибалић.

Сабор траје до 19. августа, када ће у манастиру Жича бити уручена књижевна награда "Жичка хрисовуља", која је ове године додељена песнику Братиславу Р. Милановићу.

Извор: РТВ