Поклоничко путовање питомаца Војне академије

Овог викенда ће група од 50 студената завршних година Војне академије, у пратњи својих старешина и професора, поћи стазама којима су корачали утемељивачи нашег народног лика, Св. Стефан Мироточиви и Св. Сава и други благородни Немањићи. Поклоници ће посетити све саме духовне бисере међу нашим средњевековним манастирима: седмоврату Жичу, царску Студеницу, Градац, Павлицу и Лазарев Крушевац. Царска Лавра света Студеница ће угостити будуће српске официре у којој ће, да ли случајно или не, на празник војничке и хришћанске части, храбре Мученике Севастијске саборно учествовати у Св. Литургији.

Ово је прво у низу поклоничких путовања предвиђених Годишњим програмом сарадње између Одбора за верску наставу Архиепископије београдско-карловачке и Војне академије који је потписан са жељом да се достигну највиши стандарди на пољу права сваког припадника оружаних снага који то по сопственом опредељењу желе да се духовно образују и васпитавају. Слични стандарди су постављени у готово свим модерним армијама света којима тежи и наша Војска.

На самом почетку се показало да је постизање оваквог вида сарадње више него смислено јер студенти и ученици у систему војног школства показују велико интересовање за учешћем у појединим активностима. Викар Његове Светости Патријарха Српског Г. Павла, Епископ хвостански Г. Атанасије је препознао важност јачања морала и свеукупне личности младића и девојака будућих официра Војске Србије и као председник Катихетског одбора непрестано даје подршку свакој активности која јача саборни (колективни) дух у редовима наше Војске.