Посета Валентина Инцка Епархији захумско-херцеговачкој

Високи представник за БиХ г.Валентин Инцко са својим сарадницима посјетио је у понедјељак 13.12.2010.године манастир Житомислић, градилиште Саборне цркве Свете Тројице и Стару цркву у Мостару.

Из прилога СРНЕ: Високи представник у БиХ Валентин Инцко оцијенио је данас да повратак владике ЗХиП Григорија у Мостар има изузетан значај; „Повратак Владике у Мостар има велики значај, јер ће се на тај начин сигурно још породица вратити у Мостар, а које то не могу учинити због запослења и услова за живот", рекао је Инцко.

Инцко је данас обишао манастир Житомислић и градилиште порушене Саборне цркве у Мостару. Инцка су дочекали игуман манастира Житомислић Данило Павловић и старјешина Саборне цркве у Мостару Радивоје Круљ.
Високи представник је додао да је Мостар увијек био град гдје је било више култура и религија и гдје се увијек заједно живјело, па је важно да се такав живот поново успостави.

„Српска православна црква је веома битан фактор повратка и суживота у Мостару. Ја то видим и шире и у контексту обнове Ферхадије у Бањалуци и изградњи фрањевачког самостана у Плехану, те повратку православне Богословије у Сарајево из Фоче", рекао је Инцко.

Он је нагласио да је са свештеницима разговарао о цјелокупној проблематици српске заједнице у долини Неретве.

„Има охрабрујућих сигнала да се породице враћају. Имам осјећај да се омладина добро интегрисала и да имају добар суживот са бошњачком и хрватском дјецом", рекао је Инцко.

Игуман Данило рекао је да владика не столује у Мостару од почетка рата и да до сада у овом граду нису постојали услови за живот владике. Он је додао да још у потпуности нису створени услови, наводећи прије свега обнову Саборне цркве, јер је то катедрална црква за читаву Херцеговину, те да резиденција владике још није до краја обновљена.

„Повратак Епископа Григорија у Мостар започео је, уствари, самом обновом Манастира Житомислић. У Мостару и Западној Херцеговини данас живи и ради 7 свештеника (са својим породицама ) и 5 монаха наше Епархије. Наш парох мостарски, о. Радивоје Круљ, ових дана добио је и 5 дијете, а у Коњицу прво рођено српско дијете, од задњег рата, је дијете нашег свештеника о. Милана Бужанина. Наши свештеници, својим примјером и животом, свједоче о могућности "новог" живота на овим просторима, и тиме дају наду свим оним који се желе вратити на своја вјековна огњишта. Ту наду, као и могућност живота православних на овим просторима, сигурно ће још више утемељити и столовање нашег Епископа у Мостару. Његов повратак је од немјерљивог значаја не само за Мостар већ и за цијелу Херцеговину и имаће велики одјек најприје за православну заједницу, а онда и за остале народе који овдје живе", казао је игуман Данило.

Владика Григорије свој повратак у Мостар, гдје је сједиште Епархије ЗХиП било од 18. вијека, службено ће објавити 2. јануара 2011. године на крсну славу епархије - Светог Игњатија Богоносца, која ће и бити прослављена у Мостару.

Извор: Епархија захумско-херцеговачка