Прослава црквене славе у Раниловићу

Раниловићи На дан Светих Апостола Вартоломеја и Варнаве, лета Господњег 2008., у селу Раниловићи код Аранђеловца је прослављена храмовна слава на веома свечан начин. Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован, је одмах након чина свечаног дочека, од стране свештенства и верног народа, увео сабрање у новоизграђени парохијски дом и извршио светотајински чин освећења овог објекта.

Потом, Епископ је архипастирски увео сабрање у свети храм посвећен Светим Апостолима Вартоломеју и Варнави и уз саслужење свештенства и учествовање сабраних верника одслужио Свету Архијерејску Литургију.

У својој беседи наш епархијски Архијереј је, честитајући славу присутнима, указао на значај апостолства и мисију Светих Апостола за Цркву, рекавши: ''Сведочење и несебична жртва Светих Апостола је пример и начин како треба да живе истински Хришћани и темељ на коме се вековима васпитавају генерације правоверних. То што су нам Апостоли оставили је веома често супротно од онога што се по мери овог, пролазног света намеће човеку, али то је оно што не спасава, мада је то опет нешто што се укоренило, нарочито на Западу и западном систему вредности, који нажалост све више оставља трага и на нашем простору. Девиза да ''циљ оправдава средство'' је нешто што је страно православним хришћанима. Страдање и жртва је оно што апостоли и принесоше за Цркву сведочећи за Христа, а наше је, да следујући њима, идемо за Христом, што је једино истинито и спасоносно.''

Епископ је потом поменуо и апостолски пост, који је управо почео, поново позивајући на виђење поста као телесно и духовно подвижништво, али и на трпљење, праштање, смирење, ... љубав, љубав према Богу али и љубав према човеку, позивајући се на речи Васкрслога Спаситеља: ''Ово вам заповедам, да љубите један другог...'' Управо та љубав, по којој свет препознаје ученике Христове, указује на Христову љубав, која је другачија од свих других љубави у искуству човека. ''Љубав изгони страх'', каже Владика Јован, ''јер љубав непознато чини познатим и онда више нема страха, који долази од непознавања и непознатог''. Непознавање, Владика Јован је упоредио са незнањем, цитирајући Светог Владику Николаја Велимировића : ''Уби нас незнање''.

Након свечане литије, и чина резања славског колача, домаћини су у славској трпези љубави, коју је благословио Владика Јован, угостили све сабране у Литургији у сали новосаграђеног и освећеног парохијског дома. Овом приликом, у знак захвалности и дат допринос у изградњи парохијског дома, који је заиста пажљиво изграђен и уређен, у врло кратком временском року, грамате су добили Скупштина Општине Аранђеловац и Председник Општине др Радосав Швабић, као и Чолић Раде, који је лично дао највећи прилог за обављање грађевинских радова.

Епископ је овом приликом за сав труд и жртву у свему до сада показану, пароха раниловићког Слободана Раковића произвео у чин протонамесника.

Зоран Алексић, јереј

Извор: Епархија шумадијска