Прослава епархијске славе Епархије горњокарловачке

Карловац Поводом прославе славе Епархије горњокарловачке на дан Светог Свештеномученика Саве горњокарловачког , 17. јула 2008 године, Свету Архијерејску Литургију у храму Светог Николаја Мириликијског у Карловцу, служио је Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије уз саслужење Епископа далматинског Г. Фотија, Епископа горњокарловачког Г. Герасима као и свештенства и монаштва епархија далматинске, будимљанско-никшићке и горњокарловачке.

Епископ горњокарловачки Г. Герасим поздравио је све госте и присутне вернике а затим у литургијској беседи Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије говорио је о Светом Свештеномученику Сави, који је у тешким временима остао уз свој народ и пострадао мученичком смрћу, да би га данас у литургијском сабрању прослављали као свог заступника пред Господом.

Епископ Јоаникије подсетио је у својој беседи на још једног великог Епископа ове мученичке Епархије, Симеона Злоковића који је у комунистичко време управљао Епархијом горњокарловачком и подизао из пепела након великих страдања народа и свештенства у Другом светском рату,

У манастиру Богородице Тројеручице у Доњем Будачком Епархија горњокарловачка уз саорганизацију Већа Српске Националне Мањине Карловачке жупаније за све госте приредила је и трпезу љубави.

Извор: Епархија горњокарловачка