Прослава празника Сабора Светог архангела Михаила - Аранђеловдана у Епархији врањској

Поводом празника Светог архангела Михаила - Аранђеловдана, у свим храмовима Православне епархије врањске служене су Свете литургије у присуству великог броја верника јер овај празник велики број верника Православне епархије врањске слави као своју крсну славу.

Посебно свечано било је у Саборном храму Свете Тројице у Врању, где је Свету Архијерејску литургију служио Његово Преосвештенство Епископ врањски Господин Пахомије уз саслужење свештенства овог храма. С обзиром да верници Епархије врањске славске колаче доносе у храмове, тако је у Саборном храму Свете Тројице у Врању било више од хиљаду славских колача које су донели домаћини славе.

У својој беседи коју је произнео Епископ врањски Пахомије у току Свете литургије, свим присутнима је објаснио значај крсне славе и како се она правилно слави уз славски колач, жито и свећу, истакавши потребу литургијске заједнице верника која се на овај начин остварује. Пожелевши срећну славу свим присутним, подељене су иконице Светог архангела Михаила, а затим су свештеници приступили резању славских колача. (беседу Епископа врањског Пахомија можете саслушати на сајту Радија ''Искон'' Православне епархије врањске www.radioiskon.org).

Слично је било и у свим осталим храмовима Православне епархије врањске.

Извор: Епархија врањска