Прослава Преображења у Герзову

Једно од најзнаменитијих села Бос. Крајине јесте Герзово код Мркоњић Града, односно Шипова.. Оно је својевремено у Митроплији дабробосанској имало сатус протопрезвитеријата. Треба поменути познату герзовачку свештеничку породицу Бубњевића, која је Цркви дала читаву плејаду свештеника.

1856. године Срби Герзова издејствовали су повељу Султана Меџида и подигли величанствену Цркву на брду Велетову, одаклен доминира читавим крајем. Цркву су посветили празнику Богојављења. Иако је мало цркава у Крајини посвећеним празницима и светима који се славе или прослављају у зимском периоду није јасно како су и због чега баш овај храм посветили Богојављењу. Али, онда су владали други обичаји и живјели људи горштаци које ни највеће невријеме није могло спријечити да не дођу на освећење богојављенске водице. Временом су се и људи промјенили, а са њима и обичаји.

Од 1992. године па до 2005. године наш Епископ г.Хризостом редовно је долазио у Герзово на Сабор. У задњих три године своју пажњу оправдано је посветио селима Матавазе код Новог Града и Бос.Бојни код Велике Кладуше гдје су управо вођене активности око обнове тамошњих срушених и тешко оштећених храмова. Осјетивши сам потребу да поново буде са герзовчанима и њиховим гостима ове године Епископ г.Хризостом служио је свету литургију и проповједао у Грзову. Била је то величанствена литургија уз милозвучни глас ђакона Александра Секулића, службеника Канцеларије Његове светости Патријарха српског и хармонично појање веће групе студената и богослова наше епархије. Послије свете литургије и бесједе епископа учињен је трократни опход око светог храма и благословено грожђе.

У својој бесједи Епископ Хрозостом је говорио о тајни преображења, односно тајни пројављивања славе Божије светим апостолима на Тавору, као и слави преображених светих пророка Илије и Мојсеја који разговараху са Господом. Истовремено, непреображен човјек, осјећајући своју недостојност и плашећи се да не погине од гледања у славу божију ничице пада на земљу. Али тај исти човјек кроз уста ап.Петра исповједа једну истину а то је: добро нам је са Господом бити. Дај Боже, браћо и сестре, да увјек будемо са Господом у нашим подвизима, нашим трудовима, нашим молитвама, нашим трпљењима, нагласио је владика Хризостом.

Извор: Епархија бихаћко-петровачка