Прослава Светих апостола Петра и Павла у Водонги

Скоро пола века Срби Олбуриja и Водонге се окупљају око своје Цркве да прославе Свете Апостоле Петра и Павла. Мало кад је било тако свечано као ове године. Његово Преосвештенство Г. Иринеј је, у име свих нас, принeо молитве Господу, поменувши све наше мученике и Светитеље, од самих Апостола Петра и Павла, Светог Саве, Светога Кенеза Лазара, па до данашњих Јасеновачких новомученика. Владици су саслуживали прота Душан Ракић, о. Владисав Шиповац и протођакон Саша Чолић, уз литургијско учешће мноштва народа из овог краја, Вангарате и Мелбурна. По завршетку Литургије, Владика Иринеј је говорио о животу Светих првопрестолних Апостола Петра и Павла, који су по много чему су слични, али се и разликују.

Петар је био Христов ученик и увек је говорио Господу: ако те сви издају, ја те издати нећу. А кад је видео Христово страдање, људска слабост је превладала и три пута се одрекао Христа. Али после Свог Васкрсења, Господ враћа Петра у Апостолско достојанство.

Павле је, као јеврејски фарисеј, био међу првима који су се противили Христовом учењу и који су прогонили Цркву. Када је фарисеј Савле дошао у Дамаск да прогони Хришћане, десило се чудо. Уместо да напада Христово Јеванђеље, постаје одани проповедник Васкрског Христа, да би касније говорио: био сам гонитељ Цркве, али сам се потрудио више од свих, и благодаћу Божијом јесам што јесам. И док је Павле проповедао незнабошцима, а Петар Јудејима, сваки је на свој начин проносио светлост Христовог Јеванђеља. Нека вас Њиховим молитвама Господ води овим путем.

Како су ово мудре речи, и ми се надамо да ће сви Срби разумети шта значе. Иако је зимско време, дан био предиван. Обављена је литија око Цркве, а затим је освећен славски колач и жито. Овогодишњи домаћин Славе био је наш председник брат Мирко Томашевић, а за идућу годину се примио млади Србин Недељко Вученовић.

По обављеним свештенодејствима прешло се у препуну нову салу. Међу званицама је био и градоначелник Водонге г. Марк Бајет (Mark Bayatt) који се са одушевљењем обратио Епископу Иринеју и окупљеним славарима честитајући им уједињење и стварање позитивне слике о православним Србима у Водонги и Олбурију. Домаћин Славе, председник Мирко Томашевић са породицом, КСС, чланови ЦШО и верни парохијани спремили су наш традиционални славски ручак. Наш потпредседник Петар Косић се побринуо за музику, и весеље је трајало до касно у ноћ. Било је прелепо видети Владику кад је повео Краљево коло, а где је Владика ту су и деца. Верујемо да наш цењени владика добија разне и много вредније поклоне, али ми смо поклонили нешто драгоценије: слику са нашег уједињења. Поздрављамо и захваљујемо се свим нашим гостима, а о. Лазару, администратору наше парохије желимо што бржи опоравак.

ВЛАДИКО, ЖИВЕЛИ НА МНОГАЈА ЉЕТА, И ДА НАМ ДОЂЕТЕ И ДОГОДИНЕ.

Извор: Епархија аустралијско-новозеландка