Прослава Светог Саве у Математичкој Гимназији

У име и са благословом Његове Светости Патријарха српског Г. Павла, Његово Преосвештенство Епископ хвостански Г. Атанасије, викар Патријархов, данас је у просторијама Математичке Гиманзије у Београду са славарима, преломио славски колач и честитао овој цењеној и светски познатој школи на труду и раду и на настојањима да надахнути светосавским духом унапреде српску науку и подмладак у Србији.

После обреда ломљења славског колача који је Преосвећени Владика служио уз саслужење тројице свештеника и тројице ђакона, Владика се обратио директору школе Срђану Огњановићу, у присуству представника градских власти и професора, ђака и гостију и најтоплијим речима честитао славу свим професорима и ученицима. Затим су хор етномузиколошке секције у Музичкој школи Стеван Мокрањац и Светлана Стевић отпевали неколико народних песама. На крају програма, сви окупљени су отпевали Химну Светом Сави.

У надахнутој беседи, Преосвећени Владика је истакао да је Математичка Гимназија пример и путоказ свим образовним институцијама у Србији како да на прави начин представљају српску државу и науку. Преосвећени Владика је, у име Патријарха српског Г. Павла и Високопреосвећеног Митрополита Амфилохија честитао школску славу и повезао светитељски пример Првог архиепископа српског и његов труд и рад на просвећену српског рода. Владика је поклонио директору, професорима и ученицима, зидни календар са радовима основаца који похађају Православни катихизис да све подсећа на искрену и праву безазлену и безинтересну веру и љубав. Само на начин на који деца схватају и славу и Бога и живот сви ми мођемо да заузмемо своје место у Царству Небеском. Владика је посебно истакао да је врло битно да вероучитељи својим примером сведоче Христа, а да се гимназијалци који похађају веронауку укључе у живот Цркве и у пуном смислу допринесу стварању новог православног српског научног подмлатка.