Прослава Светог Владике Николаја жичког у Пријепољу

Празник Светог Владике Николаја жичког и охридског обележен је јуче (3. мај) у цркви на Коловрату код Пријепоља где је литургију за народ Епархије милешевске служио Његово Преосвесстентво Епископ милешевски Г. Филарет. У новосаградјеној цркви посвећеној Светом Владици Николају жичком, чије се име на јучерашњи дан помињало у свим храмовима Српске Православне Цркве, Епископ милешевски Г. Филарет је истакао заслуге светог Владике који је свом народу оставио велико књижевно дело и духовне поуке позивајући га на поштовање свог рода и изнад свега светиње живота. "Данас би цео српски народ требало да има славски колач и прослави највећег после Светог Саве", рекао је Епископ милешевски Г. Филарет.

Подсетивши на поуке Владике Николаја Епископ милешевски је позвао народ своје Епархије и посебно житеље Пријепоља да се у општој кризи окрену свом породичном животу и уз веру превазиђу економске тешкоће. Владика је упозорио да је у општини Пријепоље затворено 12 школа и да су књиге крштених све тање, а да Православна црква позива на рађање и поштовање живота, одлучно се супростављајући абортусу који сматра смртним грехом.

"Патрон овог храма је једна од најзначајнијих личности наше историје XX века", рекао је протојереј ставрофор Радован Биговић, после Литургије коју је саслуживао у новосаграђеној цркви Св. Николаја жичког на Коловрату код Пријепоља. Према његовим речима, Епископ Николај, који је највећи део живота провео у Либертвилу, у САД, и који је био проглашен за непријатеља комунистичког режима, наговестио је Србима данашње недаће и поучавао их да спас потраже у вери и солидарности каква је неопходна у ово време када је у Србији запослено само 20 одсто људи. Владика је упозоравао, како је рекао Биговић, на погубност похлепе и егоизма који уништава веру и породицу.

Мошти Светог Владике Николаја пренесене су из Либертвила у његову задужбину у манастир Лелић код Ваљева 1991, а за светитеља је канонизован 3. маја 2003. године.

Гордана Занковић-Гутовић, Танјуг