Рукоположења у Партешу

Његово Преосвештенство Владика рашко-призренски Г. Артемије посетио је 23. августа 2009. године Косовско Поморавље, где је у присуству великог броја верника, у цркви Свете Тројице у Партешу, служио Свету Архијерејску Литургију.

У току Литургије Владика је у чин свештеника рукоположио Александра Зафировића, а у чин ђакона Милош Вукић. Владика Артемије је нагласио, обраћајући се верницима, да је данашњи дан велики догађај за овај храм. "Нека је благословен Бог који нас је данас сабрао на овом светом месту да се заједнички Богу помолимо за себе, сроднике и пријатеље, за наш православни, а многострадални српски народ. Данашњи дан је велики празник за овај храм и место јер је данас служена Света Божја Литургија са два рукоположења овом храму," рекао је Владика.

Владика је беседу наставио подсећањем на значај минулог празника Преображења Господњег а затим је прешао на тумачење прочитаног Јеванђеља: «За живота овде на земљи позвани смо, браћо и сестре, да поступамо онако као што је Господ поступао. Данашње Свето Јеванђеље износи пред нас један диван пример, пример на који треба да се угледамо и за којим треба да идемо» - рекао је Владика и подсетио на причу из Јеванђеља, о томе како је милостиви господар опростио своме слузи огроман дуг, сажаливши се на њега, а тај слуга је затим нашао свога дужника, који је њему, опет, дуговао нешто мало новца, и почео га мучити и тражити онај дуг. Другари њихови, видевши то, сажалише се и пријавише слугу његовоме господару.

«А господар га поново позва и рече му: "Зли слуго, сав дуг онај опростио сам ти, јер си ме молио. Није ли требало да се и ти смилујеш на свога другара, као и ја на те што се смиловах?" И онда господар поништи оно што је рекао! Предаде га судији, у тамницу да буде тамо док не врати до последњега динара. Никада није стигао да му врати. Значи остао је у тамници целога живота. Зашто?! Зато што је био немилосрдан! Што није имао љубави према брату своме, према ближњему своме онако као што је господар имао према њему. И каже данашње Свето Јеванђеље - тако ће бити и са нама ако не опростимо један другоме од срца свога.  То је пример на који нас Господ позива кроз Свето Јеванђеље своје - да опраштамо један другоме оно што смо један другоме сагрешили, погрешили, нанели неку увреду, да би Бог нама опростио наше многобројне и безбројне грехе». 

Затим је владика Артемије објаснио да свакога дана, када изговарамо молитву "Оче наш", ми призивамо Бога за сведока. Па ако нисмо у стању да опростимо ближњему своме неку малу увреду, ми онда, читајући ову молитву, уствари молимо Бога да нам не опрости грехе наше, као што ни ми не опростисмо своме ближњему. «Онда нам та молитва не бива на спасење, него на суд и на осуду» - закључио је преосвећени Владика.

Извор:Епархија рашко-призренска