Руска парохија на Исланду се свакодневно моли за расијавање облака пепела

У парохији Руске Православне Цркве у Рејкјавику свакодневно се узносе молитве за разведравање неба након вулканске ерупције на Исланду. „Сваког дана се молимо за "благорастворење ваздуха". Захваљујући ерупцији ова древна прозба за добро вријеме постала је посебно разумљива и блиска свима нама", казао је старешина парохије, свештеник Тимотеј Золотуски.

По његовим ријечима вулканска ерупција није имала никаквог утицаја на парохијски живот, „осим недостатка свијећа које су требале да стигну из Русије". Руска Црква је прије неког времена изнајмила земљиште за изградњу цркве, парохијског дома и куће за свештеника. Пројекат је тренутно у изради.

Богослужење се у парохији одвија од 2005. године. У протеклим годинама руска православна заједница се утростручила, поставши најбрже растућа вјерска организација на Исланду. Данас парохија уједињује око 360 парохијана из Русије, Украјине, Пољске, Бугарске, Белорусије, Молдавије, Румуније, Естоније, Литваније, Летоније, Чешке, Грчке и других земаља, као и рођених Исланђана.

Извор: Митрополија црногорско-приморска