Саборно венчање у Ђурђевим Ступовима

На недјељу Мироносица 18. априла 2010. године Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије служио је Свету Архијерејску Литургију у манастиру Ђурђеви Ступови у Беранама. Њему је саслуживало свештенство и монаштво беранског намјесништва. Владика Јоаникије је у току службе вјенчао четири брачна пара.

У својој бесједи владика је подсјетио вјерни народ на онај дио из Светог Јеванђеља који говори о одрицању Апостола Петра од Господа Христа и о другим ученицима Његовим који се разбјежаше у току страдања Његовог.

"Имамо оне који се не одрекоше, а који се нијесу обрицали да Га издати неће. Имамо оне на које не обраћамо много пажњу, али који се у том моменту показаше најкарактернијима. А то су Пресвета Дјева Богородица и жене Мироносице, које, рекло би се, као да се узгред помињу. Али оне не побјегоше, већ остадоше са Христом и приликом Његовог понижавања, приликом Његовога распећа и приликом Његове искупитељне смрти. Данас прослављамо жене Мироносице које су биле и први свједоци Васкрсења Христовог. Овдје видимо милост Божију, да оне који су највише туговали и оне који су били највјернији, да је њих Господ прве обрадовао радошћу Вакрсења, да је њих прве удостојио те вијести која радује небо и земљу."

Владика Јоаникије је позвао вјерни народ који живи у грађанском браку а нијесу вјенчани црквеним браком, да се вјенчају да би њихов брак био благословен. Сваке наредне године Недјеља Мироносица ће бити дан када ће се вршити саборно вјенчање.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка