Славца цркве у Бијелом Брду код Рудог

На велики православни празник Преподобну мати Параскеву - Свету Петку, 27. октобра 2008. године, Његово Високопреосвештенство Митрополит дабробосански Г. Николај у цркви Свете Петке у Бијелом Брду, општина Рудо, служио је Свету Архијерејску Литургију, уз саслужење три свештеника и два ђакона Митрополије дабробосанске. Обављена је литија око храма, а потом је Митрополит Николај освештао славско жито, преломио славски колач и причестио вернике. Митрополит Николај је верницима и житељима Бјелобрдске парохије честитао славу, посебно захваливши овогодишњем куму славе Драгиши Кубуровићу из Бијелог Брда.

„Дошли смо овдје да се покажемо пред лицем Божијим и да потврдимо да наша вјера у нама свијетли као ова славска свијећа и да Господу Богу заблагодаримо за ово славско жито и крсни колач, који представљају пребогату трпезу коју нам свакодневно поставља да се од ње хранимо и да Њега прославимо као Бога живих, међу којима је и света Петка - заштитница овог храма" - рекао је Митрополит Николај.

У беседи о животу свете Петке, велике подвижнице из 11. века, која је пореклом Српскиња, и чудима која су се дешавала на њеном гробу, Митрополит Николај је нагласио да и данас у нашем народу има оних који су подобни за монашки пут, али се тешко на то одлучују, поручивши да се требају угледати на свету Петку и остале подвижнике, који су првенствено размишљали о Богу и спасењу своје душе.

Градња храма посвећеног Преподобној мати Параскеви у Бијелом Брду почела је 1992. године, а освештан је 2003. године. Поред њега налази се црква брвнара изграђена 1935. године.

Извор: Митрополија дабробосанска