Спасовдан у Невесињу

Литургијским слављењем Вазнесења Господњег у Невесињу началствовао је владика Григорије. Епископу су саслуживали, поред невесињских свештеника, игуман манастира Завале јеромонах Василије, свештеници Радивоје Круљ, Велимир Ковач, Борис Чоловић, Александар Илић и некадашњи парох невесињски, а сада клирик епархије канадске (парох винзорски) Мирослав Ратковић.

По причешћу кренуло се литијом улицама града до зграде општине Невесиње, гдје је пред зградом преломљен славски колач... Богослужење је завршено литијским доласком пред храм. Пред храмом су присутни народ здравицама поздравили владика Григорије, начелник општине Невесиње господин Бранислав Миковић и предсједник невесињског црквеноопштинског управног одбора др Ђорђо Кљајић. Потом је услиједио културни дио програма који се састојао од фолклорних кореографија и од наступа финалиста овогодишњег васкршњег фестивала „Колко снаге Хумска земља има". У поподневним часовима празновање је настављено на Оџаку поред Невесиња гдје је положен камен темељац цркви светих Кирила и Методија.

У својим бесједама на литургији и приликом полагања камена темељца владика је истицао да нико и никада није прославио човјека као Господ Христос узимањем људске природе на себе. Надовезујући се на ову мисао владика је рекао и да позизање храмова и све друго у нашим животима треба да је првенствено дјело прослављења Бога који је нас прославио.

Прослава Спасовдана у Невесињу увеличана је и извођењем представе Време поноса коју је режирао и адаптирао Бошко Пулетић. Улоге славних српских војвода Живојина Мишића и Степе Степановића, о чијим животима и говори представа, тумачили су Бошко Пулетић и Лепомир Ивковић. Наратор је био Мића Живојиновић који је и писац књиге „Живот преточен у памћење", по којој је представа режирана.

Извор: Епархија захумско-херцеговачка