Срби протестују због искључења мобилне телефоније на Косову и Метохији

Поводом насилног искључења мобилне телефоније јуче је у Грачаници одржан протест становништва са кога је поручено да је искључење мобилних мрежа Теленора и Телекома пре свега хуманитарни проблем који води још већој изолацији косовско-метохијских Срба. Викарни Епископ Липљански Теодосије, пре поласка у Београд на редовно заседање Св. Арх. Сабора СПЦ, састао се са шефом ЕУЛЕКС-а г. Ивом де Кермабоном, коме је изразио озбиљно незадовољсто Епархије РП и КИМ као и срспког народа Косова и Метохије због агресивног уништавања мреже мобилне телефоније од стране самопроглашених косовских институција.

"Ова одлука је у супротности са Резолуцијом 1244 и директно води изолацији и исељавању српског народа јужно од Ибра. Дубоко смо запрепашћени, рекао је Владика, чињеницом да косовска полиција која није успела да спречи истеривање Срба из Жача, "тако ефикасно" обезбеђује тимове косовске телефонске компаније који не само демонтирају, већ и физички уништавају предајнике, каблове и опрему", рекао је Владика г. Кермабону.

Он је посебно нагласио да су овим неразумним потезом самопроглашених косовских институција угрожени животи хиљада људи који сада живе у потпуној изолацији јер у највећем броју српских средина нема редовних телефонских линија, а косовске мобилне мреже су толико скупе да Срби не могу да их финансијски приуште. Европска унија је данас званично саопштила "да неки последњи потези на Косову можда нису сасвим добро учињени и да Еулекс разуме важност комуникација за српску живаљ" док је Влада Србије изразила спремност да се предузму све мере како би се на миран начин поново успоставила мрежа српске мобилне телефоније, јер највећи део телефонског саобраћаја између српских енклава иде у правцу уже Србије и за Србе је то једина веза са својим сродницима и ближњима.

Извор: Епархија рашко-призренска