Српска делегација у Федералном парламенту Аустралије о Косову и Метохији

Епископ ИринејОдлука Федералне владе у Канбери о признавању Косова била је у припреми скоро једну деценију, али и кад је донесена, то је учињено под одређеним условима. Први међу њима је да ово подручје остаје под међународним протекторатом. Ово је у среду у Министарству спољних послова у Канбери речено делегацији Срба Аустралије коју је предводио Владика Иринеј. Епископ аустралијско-новозеландски добио је позив на разговор од министра спољних послова Стивена Смита, недуго након што је Епископ на адресу првог министра Кевина Рада и његових сарадника упутио писмо протеста због одлуке о признавању независности јужне српске покрајине.

Условно признавање, како је објашњено српској делегацији, подразумева пре свега да је Аустралија признала Косово само под међународним протекторатом, а све касније одлуке у правцу евентуалног коначног признавања зависиће од става међународне заједнице.

-Нас је занимало зашто су они тако похитали у признавању независности Косова. Добили смо одговор да то није нешто што је исхитрено с њихове стране, већ одлука која је дуго стајала и већ била у процесу формирања кроз ову целу деценију. Речено нам је да сматрају да су донели ту одлуку да би омогућили и српској и албанској заједници на Косову да дођу до неког обостраног решења. Признање је условно, јер и тамо морају да покажу да се придржавају обавеза о људским правима, правима мањима, верским слободама и тако даље, - рекао нам је епископ Иринеј.

Домаћинима је за време разговора речено да Црква тражи повратак свих српских избеглица са Косова и реституцију онога што је одузето и од Цркве и од појединаца. -Сад, кад већ одлука постоји, српска заједница треба да утврди шта даље да се ради, шта бисмо ми Срби даље требало да чинимо. Имали смо демонстрације и имамо их још заказаних. И мој лични апел српском народу који живи овде јесте да ми и даље треба да доказујемо да смо лојални грађани ове земље. То је начин којим ћемо допринети целисходним одлукама овдашње владе. Разуме се, ово је све у почетку сада. Зато је изузетно важно да све пролази у миру и савршеном реду. Нисам био ту, али сам чуо да су досадашња окупљања била баш таква,- казао нам је епископ Иринеј по завршетку разговора у Канбери.

Владика Иринеј је скратио боравак у Београду и истог дана када је имао састанак у Канбери допутовао у Аустралију. -Ми смо овај позив сматрали изузетно важним. Јер, треба да се зна да је министар Смит нашао за сходно да се што пре с нама састане и није одлагао састанак. С обзиром да је он нови министар спољних послова, разуме се да има и те каквих обавеза,- вели епископ.

ДЕЛЕГАЦИЈА: Са министром Смитом био је члан Парламента за Чифли (западни Сиднеј) Роџер Прајс. У делегацији са епископом били су Рендон Илић, правни саветник Епархијског савета, др Периша Радан, професор међународног права, те правници Гордон Јанков и Нена Борак.

Извор: Епархија аустралијско-новозеландска - С. Принцип "Вести" 27.02.2008.