Свети оци о депресији

Свети оци

Kњига под насловом Свети оци о депресији, која се недавно појавила у издању Епархије далматинске, јесте антологија светоотачке мисли о депресији. Читаоцу се пружа могућност да се на 170 страна упозна са светоотачким тј. црквеним приступом овој болести са којом се савремени човек свакодневно сусреће - ако не у својој породици, сигурно у својој околини.

Депресија је поремећено стање осећања, које човеку и његовој породици квари квалитет живота. По својим симптомима веома се лако препознаје као болест, али се не лечи лако. Свакодневне екстремне промене расположења чине живот човека оболелог од депресије веома тешким и за њега и за његову породицу. Савремена медицина кроз психијатрију и психологију не успева у потпуности да пружи одговор о узроку настанка депресије, што је отежавајућа околност у превенцији овог опаког душевног, емоционалног поремећаја.

Књига Свети оци о депресији пружа читаоцу прилику да се упозна са темељним елементима хришћанске антропологије, као и са светотачким приступом и поимањем човека. Сабрани текстови пружају широк преглед богословске мисли и духовног искуства познатих древних Светих Отаца Цркве: Св. Исака Сирина (+7. век), Светог Симеона Новог Богослова (+1022), Св. Јована Касијана (+435), као и савремених Отаца попут Светог Серафима Саровског (+1833) и Светог Нектарија Егинског (+1920).

Неопходно је напоменути да су ставови и учења Светих Отаца о човеку, наведени у књизи, плод њиховог животног подвига. Главног узрочника депресије Оци виде у демону туге, који онеспособљава човекову душу за здраво созерцање и расуђивање, као и за сваки вид добродетељи. Осећај туге који обузима човека пореди се са мољцем који нагриза тканину и чини човека неспособним за сусретање и прихватање другога човека. Истиче се значајна разлика између туге по Богу и туге која није по Богу: први део књиге описује природу туге по Богу и корист коју она доноси човеку, као и, с друге стране, жалост од овога света која води човека ка духовној смрти.

Други део књиге („Порекло депресије") покушава да појасни главне духовне претпоставке које у души човека узрокују осећај унинија и туге: егоистични однос човека према Богу, ближњем и према самом себи. Егоцентричност ствара у човеку осећај остављености од Бога и ближњих, што у души рађа тугу и безнађе, који воде у униније.

Трећи део књиге („Како савладати депресију") пружа читаоцу могућност да сазна како се ова опака духовно-душевна болест савладава. Темељ је чврста вера у Бога Који не напушта човека, без обзира на његово духовно стање. Чврсто поуздање у Бога гради у човеку стрпљење као и наду за променом. Такође, овај духовно-душевни процес захтева покајање и духовну борбу без којих се и не може замислити човеково исцељење.

Последњи део књиге („Ризница поука о духовној борби") описује исправно светоотачко искуство духовне борбе. Теме у овом делу органски су повезане и са процесом исцелења човека од ове савремене душевне куге. Многи аспекти духовне борбе, које обрађује овај део књиге, приказују широку лепезу могућности и пада и духовног усавршавања човека.
Књига је у целини веома корисна јер упознаје читаоца са многим сегментима његове личности и духовно-душевног живота које у савременом времену потрошачког друштва често и не примећујемо. Начин и редослед обраде теме, заједно с постављеним проблемима и пруженим одговорима, веома су јасни, због чега ова књига данас може бити многима од духовне користи. Свакоме ко је под страшном сенком депресије ова збирка светоотачког духовног искуства пружа светлост за сагледавање многих простора сопствене личности и дарује нове начине сусретања и ношења овога веома тешког животног крста. У њој свако, без обзира на стручност и образовање, може пронаћи много духовно корисних мисли на којима може да позавиди и савремена хуманистичка мисао. Због свега овога могу да је топло препоручим и ширем читалачком свету, као и онима које се свакодневно професионално сусрећу са проблемом депресије.

Истина, издавачка установа Епархије далматинске, Београд 2007. са енглеског изворника Wisdom from Got - illumined Teachers on Conquering Depression, превод Сестринства „Тројеручицe" - Шибеник

Мр Драган Каран