Свети Сава прослављен у Ораховцу

Празник посвећен Светом Сави, првом српском архиепископу и просветитељу, у Ораховцу је прослављен скромно али свечано. Деца, наставници, родитељи и остали грађани су се окупили у јутарњим часовима на литургији у цркви Успења Пресвете Богородице у Ораховцу. Литургију је служио парох ораховачки отац Стеван. Појање деце је испуњавало цркву док су одговарала на литургију, а потом и док су стајали пред свештеником у реду како би примили Свету причест . Заједно са свештеником и својим другом једанаестогодишњим Марком Матићем, овогодишњим свечарем, окретали су славски колач, чији је део као залог за наредну годину примио седмогодишњи Димитрије Радић. Интересантно је да се уназад неколико година за домаћине светосавског колача прихватају деца, што говори да је култ светосавља посебно жив код оних који то светосавље треба да пренесу будућим поколењима.

У пригодном програму по завршеној Литургији у цркви ређали су се ученици ОШ ,, Доситеј Обрадовић" и малишани из вртића у Ораховцу казујући стихове и певајући песме о животу и делу Светога Саве. Као награду за труд добили су поклон пакетиће пристигле од њихових другара из Француске. Но то није било све. Ученици основних школа су добили поклон пакетиће још и од Више пословне школе из Блаца као и од екипе Телевизије Б-92. И радост је била обострана, и оних који су даривали и оних који су дарове примали.

Из цркве свечаност је пренета у просторије школе где је учитељица Блаженка Великић припремила славски колач и жито. После освећења, гостима је служена врућа ракија , орила се песма и играло се коло.

Оливера Радић