У Дивјејевском манастиру отворена болница за монахиње

ДивјејевНа територији Свето-Тројицког Серафимо-Дивјејевског манастира отворен је медицински центар "Нада". У њему ће се лечити насељенице манастира, којих данас има око 500, монахиње из Нижегородске епархије и уопште из других епархија.

Настојатељица манастира игуманија Сергија (Конкова) је казала да је центар општетерапеутског профила и има 50 кревета. Особље центра чине монахиње и послушнице из манастира.

Болницу је освештао Архиепископ Нижегородски и Аразамаски Георгије. Освећењу је присуствовао Митрополит Месогијски и Лавреотикејски Николај (Грчка православна црква).

Одговарајући на питања новинара о потреби такве клинике, игуманија Сергија је објаснила да монахиње које се обраћају за медицинску помоћ излазе у свет. И осим физичких тешкоћа, постоје и моралне муке због тога што се монахиња одваја од средине на коју је навикла и принуђена је да напушта обитељ. Сада је тај проблем коначно решен и оболеле монахиње ће остати у својој средини.

"Болница се налази на територији Свете канавке и то је већ по себи исцељујуће", казала је игуманија Сергија.

Сада у болници постоји мало хируршко одељење, које ће се временом развијати. У плану је изградња болнице за поклонике и раднике у обитељи.

Патријархија.Ру - С руског: Марија Живковић

Извор: Митрополија црногорско-приморска