У Саборној цркви одржана молитва за јединство хришћана

У Саборном храму Рођења Пресвете Богородице у Сарајеву у недјељу, 25. јануара, по благослову Његовог високопреосвештенства митрополита дабробосанског господина Николаја, одржана је молитва поводом завршетка Недјеље молитве за јединство хришћана, која је трајала од 18. до 25. јануара.

Молебан у Саборној цркви служио је протојереј-ставрофор Чедо Ђуреиновић, уз саслужење протонамјесника Нике Мојсиловића, јереја Чедомира Ђелме и протођакона Митра Танасића.

Пригодну бесједу одржао је надбискуп врхбосански кардинал Винко Пуљић, који је истакао примјер апостола Павла који је из ропства позивао вјернике на понизност, благост, стрпљивост, међусобну љубав, јединство и мир.

Кардинал Пуљић је истакао да се понизност, благост и стрпљивост односе на ужи круг породице, гдје свако од нас учи да расте тјелесно и духовно, служећи се одговорно властитим способностима и слободом, јер је породица школа праве слободе.

Према његовим ријечима, друге три врлине односе се на живљење у ширем кругу - подносити једни друге у љубави, чувати јединство Духа и везу мира.

„Подносити друге у љубави значи поштивати међусобне разлике темперамента, мишљења и култура, свјесни да нас је Бог створио различите као појединце и народе који приликом придружења Христу и Цркви не губе свој лични и национални идентитет" - навео је кардинал Пуљић.

Он је појаснио да чувати везу мира значи да останемо отворени једни за друге и кад имамо проблема у својим међуљудским и међунационалним односима, избјегавајући насилно рјешавање малих и великих питања која доноси живот.

„Миром сви добијамо, ратом и насиљем сви губимо" - нагласио је кардинал Пуљић.

Молитви у Саборној цркви, уз кардинала Пуљића, присуствовао је и папски нунциј надбискуп Алесандро Д' Ерико, помоћни бискуп врхбосански господин Перо Судар, те бројни и православни и католички свештеници и вјерници. У име митрополита Николаја присутне је поздравио и захвалио на присуству архијерејски намјесник сарајевски протојереј-ставрофор Миомир Зекић.

Недјеља молитве за јединство хришћана почела је молитвом у недјељу, 18. јануара, у католичкој катедрали Срца Исусовог, гдје је пригодну бесједну одржао митрополит Николај.

У суботу, 24. јануара, у катедрали је одржан екуменски концерт на којем су наступили Српско пјевачко друштво „Слога", Катедрални мјешовити хор „Јосип Штадлер" из Сарајева и хорови других хришћанских цркава.

Извор: Митрополија дабробосанска