Упокојио се у Господу протођакон Момир Лечић

У понедељак, 29. новембра 2021. године, на празник Светог апостола и јеванђелисте Матеја, упокојио се у Господу протођакон Момир Лечић (1936-2021), дугогодишњи главни секретар Канцеларије Патријарха српског.    

Протођакон Момир Лечић је рођен 30. марта 1936. године у селу Бресници код Чачка од родитеља Властимира и Василије. Основну школу је завршио у Чачку 1950. године. Богословију Светих Кирила и Методија у Призрену завршио је 1954. године. На Православном богословском факултету у Београду дипломирао је 1960. године, а у међувремену је одслужио војни рок. Постдипломске студије је похађао на Универзитету у Бону (Немачка) у периоду од 1960. до 1962. године.

Патријарх Порфирије: Црква не може да се уподобљава свету, јер је она Тело Христово

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије началствовао је 28. новембра 2021. године светом архијерејском Литургијом у храму Светог архангела Гаврила у Београду. Беседу Његове Светости Патријарха преносимо у целости:

У име Оца, Сина и Светога Духа. Браћо и сестре, ево нас на почетку Божићног поста који је Црква устројила пред радосни, велики, спасоносни празник доласка Сина Божјег међу нас, Његовог доласка у телу. Син Божји је дошао, узео све оно што је људско осим греха, те заједно са људском природом прошао кроз све што је људско, а онда на крају узнео се на Небеса и сео са десне стране Оца. Христос је тако отворио могућност да свако од нас, сваки човек који чезне за истином, за правдом, за вечношћу, може да заједно са Њим учествује у свему оном што је божанско.

Гле, шта је добро, или шта је красно, него да браћа живе заједно

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије присуствовао је 27. новембра 2021. године, на празник Светог апостола Филипа, недељном празничном вечерњем богослужењу уочи почетка Божићног поста у капели Светог апостола и јеванђелисте Јована Богослова на Православном богословском факултету у Београду.

Богослужењу су присуствовали професори и ученици Богословије Светог Саве заједно са професорима и студентима Богословског факултета. Уследила је покладна вечера, током које је ректор Богословије ђакон Радомир Врућинић поздравио све присутне пожелевши им срећан и благословен почетак Божићног поста, док је, у име Православног богословског факултета, присутне је поздравио презвитер др Србољуб Убипариповић, продекан за наставу, који је подсетио: -Ми смо двоједна школа и овим догађајем показујемо саборност у складу са речима праоца Давида: Гле, што је добро или што је красно када браћа живе заједно.

Слава храма Светог краља Стефана Дечанског у насељу „13. мај”

Слава храма Светог краља Стефана Дечанског у насељу „13. мај”
Слава храма Светог краља Стефана Дечанског у насељу „13. мај”
Слава храма Светог краља Стефана Дечанског у насељу „13. мај”
Слава храма Светог краља Стефана Дечанског у насељу „13. мај”

Његово Преосвештенство Епископ ремезијански г. Стефан служио је 24. новембра 2021. године, на празник Светог краља Стефана Дечанског, свету архијерејску Литургију у цркви посвећеној том светитељу у насељу 13. мај.

Црква Светог Стефана Дечанског грађена је добровољним прилозима припадника Специјалне антитерористичке јединица Министарства унутрашњих послова (САЈ), 224. центра за електронска дејства Војске Србије, грађана и верника из насеља 13. мај, а изградњу су помогли и Градска општина Земун, Српска Православна Црква и бројни донатори. У храму ће се ускоро приступити осликавању унутрашњости и довршавању звоника.

Патријарх Порфирије: Господ нас позива на преумљење унутарњег поретка, на покајање

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије началствовао је 21. новембра 2021. године, поводом храмовне славе - Аранђеловдана, светом архијерејском Литургијом у Саборном храму Светог архангела Михаила у Београду (фотогалерија). Беседу патријарха Порфирија доносимо у целини:

Браћо и сестре, чули смо два одломка из Jеванђеља који се међусобно надопуњују и повезани су. Наиме, у другом Јеванђељу Господ подсећа на то да треба да слушамо Његове апостоле, јер ко слуша Његове апостоле слуша саму реч Господњу. Другим речима, ко слуша Јеванђеље Христово, којe проповеда Црква, тај је послушан Богу и тај нема потребе за неким спољашњим доказима, за чудима која понекад насилно производе површну веру код људи, јер чуда дејствују најчешће на разум, на логику. Када видимо да се нешто што надилази законе природе дешава у нама и око нас, онда на том логичком нивоу, на рационалном нивоу, прихватамо Бога тј. прихватамо Његово постојање и у нама се буди страх у односу на ту чињеницу. Бог хоће дубљу веру. Бог хоће срце човеково, јер Бог је по својој природи љубав и он је позвао и нас људе да се у љубави са Њим загрлимо, а то значи у слободи, која је веће чудо од свакога чуда.