Вести са Косова и Метохије

Саопштење за јавност

Медијске објаве о крајње неоснованим и злонамерним оптужбама минорне приштинске (не)владине организације против архимандрита Саве Јањића, игумана манастира Високих Дечана, као и у целој јавности, и у Српској Патријаршији су примљене са индигнацијом.

Јасно је да се ради о нападу на дечанску светињу и покушају угрожавања самог опстанка братства Високих Дечана, па самим тим и монаштва у осталим српским православним светињама и преосталог српског живља на Косову и Метохији.

Помоћ Епархије рашко-призренске породицама погођеним поплавама

Помоћ Епархије рашко-призренске породицама погођеним поплавама
Помоћ Епархије рашко-призренске породицама погођеним поплавама
Помоћ Епархије рашко-призренске породицама погођеним поплавама
Помоћ Епархије рашко-призренске породицама погођеним поплавама

Услед временских непогода које су почетком јануара захватиле просторе Косова и Метохије, дошло је до изливања река, потока и подзмених вода, формирања бујичног вала који је погодио велики део општина у којима Срби чине већински део становништва.

За срећније детињство мале Магдалене

Девојчици Магдалени Недељковић из Косовске Митровице, која болује од туберозне склерозе, потребна је новчана помоћ ради лечења на клиници у Хјустону. Магдалена (2014.) је рођена као здраво дете из уредне трудноће. Са осам месеци добија први епи напад, након кога добија дијагнозу туберозне склерозе. Туберозна склероза је мултисистемска болест до које долази мутацијом гена. Спада у ретке болести, неизлечива је и крајње непредвидива, јер свако има различите симптоме у распону од благе до потпуне нефункционисаности и разних облика менталне ретардације.

Серија провала и крађа у храмовима Епархије рашко-призренске

На територији Епархије рашко-призренске у протеклих неколико недеља десио се низ провала и пљачки православних храмова.

Само у последњих десет дана шест наших храмова и црквених објеката су проваљени и опљачкани. Према извештајима које су Епархији доставили парохијски свештеници провале су се догодиле на следећим локацијама:

Патријархова молитва за пострадале у Мартовском погрому и мир на Косову и Метохији

После Литургије пређеосвећених дарова, Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије служио је 17. марта 2021. године у манастиру Пећкој Патријаршији помен својим светим претходницима архиепископима и патријарсима српским и пострадалима у Мартовог погрому 2004. године. 

- Данас смо се, у овој светој Ставропигијалној лаври српских патријараха, где почивају моји свети претходници, архиепископи и патријарси српски, сведоци не само постојања него и покровитељи и ствараоци највише европске културе којом смо оплеменили косовско-метохијску земљу, помолили за душе наше браће и наших сестара пострадалих у Мартовском погрому пре седамнаест година. Сетили смо се и страдања од пре четрдесет година, када је исто у марту месецу спаљен конак овог манас тира. Видимо да ових дана пљачкају и обесвећују наше храмове. Шта једино може бити наше одговор? Обесвећено ћемо молитвом освештати, спаљено и порушено ћемо поново изградити. И Богу ћемо се молити да подари снагу онима који су остали на Косову и Метохији да истрају у останку и да у миру граде свој живот. Молићемо се, исто тако, да рушиоци престану да руше, палиоци престану да пале, пљачкаши престану да пљачкају, јер се ми у тим храмовима молимо и за њих и за њихове ближење, за њихову децу. Помолимо се стога и данас за мир међу свим људима који живе на Косову и Метохији без обзира на њихову веру и нацију, поручио је патријарх Порфирије. 

После помена у молитвеном присуству високопреподобне игуманије Харитине и сестринства Пећке Патријаршије, Његова Светост Патријарх се упутио у манастир Високе Дечане, у коме је 1985. године примио монашки чин од свог духовног оца, тадашњег професора Призренске богословије а данас Епископа бачког Иринеја.