Вести из православних помесних Цркава

Митрополит Иларион упутио саучешће поводом смрти архиепископа ситског и аљаског Давида

Orthodox archbishop of Sitka and Alaska has passed awayМитрополит волоколамски Иларион, председавајући Одељења за спољне црквене односе Московске Патријаршије, упутио је писмо Његовом Блаженству митрополиту свеамеричком и канадском Тихону, изражавајући саучешће поводом упокојења архиепископа Ситке и Аљаске Давида (Махафеја).

Књига митрополита Тихона „Несвети а свети“ најпродаванија књига деценије

Књига митрополита псковског и порховског Тихона „Несвети а свети“ нашла се међу најпродаванијим књигама деценије, према Интернет продавници Озон, преноси веб сајт РБК.

Бестселер књига је објављена крајем новембра 2011. године, а месец дана касније она се попела на листу најпродаванијих књига, где је остала до марта 2013. године.

Патријарх александријски на гробу епископа Георгија Гадунаса

Завршивши врло плодну визитацијуу западној Кенији, Његово Блаженство Теодор II, папа и патријарх александријски и све Африке, и његова пратња вратили су се у Најроби.

Ујутро у суботу, 28. новембра, Патријарх је посетио Патријаршијску богословију „Архиепископ кипарски Макариос III“ у Рирути. У гостинској сали Богословије састао се са члановима Удружења Афричке Православне Цркве који руководе традиционалним пословима Православне Цркве у Кенији.

Литургијски и патристички текстови на свахили језику за вернике у Танзанији

LITURGICAL AND PATRISTIC TEXTS BEING TRANSLATED INTO SWAHILI FOR FAITHFUL IN TANZANIAДа би се задовољиле духовне и литургијске потребе православних верника у Танзанији, извесан број богослужбених и патристичких текстова преводи се на свахили.

Друштво Мисионарски дом, са седиштем у манастиру Светог Дионисија на Олимпу, у Грчкој, недавно је објавило да се  најнеопходнији литургијски текстови и књиге, међу којима су и Празнични Минеј, Осмогласник, Часослов, Требник и неке друге преводе на свахили језик, извештава новинска агенција Orthodoxia.

Митрополит Марко берлински одликован Орденом Светог Инокентија Московског

Његово Високопреосвештенство Митрополит Марко (Арндт), тада архимандрит Руске Заграничне Цркве хиротонисан је 30. новембра 1980. године за архијереја и постављен за епископа минхенског и Јужне Немачке.

Овог 30. новембра обележено је 40 година његовог епископског служења, на чему му је честитао Његова Светост патријарх московски и све Русије Кирил и одликовао га Орденом Светог Инокентија Московског и Коломенског I степена.