Вести из православних помесних Цркава

Аутобус милосрђа“ за бескућнике освећен у Петрограду

Нови “Аутобус милосрђа“, који је у мисији за градске бескућнике, освећен је у цркви Рођења Христовог у Петрограду у недељу. Ново возило добровољне службе је заједнички пројекат клуба „Коинониа“ („Заједништво“) и секуларног удружења „Добротворна болница“.

Чин освећења служио је отац Алексеј Артјуков, директор недељне школе при цркви Рођења Христовог. „Осветили смо аутомобил који су парохији поклонили извесни добротвори,“ рекао је отац Алексеј. „Коиноина“ је клуб који је ангажован у омладинским и социјалним службама у комплексу цркви Рождества Христовог и Благовести Пресвете Богородице, углавном с циљем да помогну незапосленим у својем крају.

Патријарх јерусалимски служио на празник Св. вмч. Георгија у Лиди

У суботу, 16. новембра 2019. године, Патријаршија јерусалимска је прославила празник Светог Великомученика и Победоносца Георгија у овој светој цркви у Лиди.

На овај дан када Црква прославља пренос моштију Светог Георгија из Рима, где је страдао мученичком смрћу у 4. веку, у његов родни град Лиду и освећење цркве Свете Јелене.

Председник Кипра посетио Папу и позвао га у узвратну посету

Позив папи Фрањи да посети Кипар, који је прихваћен и који ће бити остварен идуће године, упутио је 18.11.2019. председник Републике Кипра Никос Анастасијадис приликом своје посете Светој столици.

У пратњи своје супруге Андреје и чланова кипарске делегације, председник Анастасијадис је стигао у Ватикан, где је званично дочекан.

Митрополит Растислав - 7 година архијерејске службе

Његово Блаженство Растислав, Митрополит Православне Цркве Чешких земаља и Словачке, 18. новембра 2019. г. молитвено је обележио седам година своје архијерејске службе.

Растислав или Ростислав, познат и као Свети Растислав, био је други познат моравски владар (846-880.г.). На његов предлог, византијски цар Михаило III послао је 863. г. двојицу браће Кирила и Методија у Моравску ради проповедања православне вере. Растислава је ова Црква прибројала сабору светих 1994. године.

Сусрет поглавара Руске православне цркве с предсједником Азербејџана Илхамом Алијевим

У четвртак 14. новембра 2019. године у Бакуу Његова светост патријарх московски и читаве Русије Кирил састао се с предсједником Републике Азербејџан И.Г. Алијевим. Поглавар Руске православне цркве стигао је у престоницу Азербејџана како би присуствовао отварању Другог Самита вјерских вођа у Бакуу.