Вести из православних помесних Цркава

Почела раднo заседање Архијерејског Сабора Грчке Цркве

Раднa седница ванредног заседања Светог Сабора Грчке Цркве, под председавањем Архиепископа Јеронима, почела је данас, 19. марта 2019. године, после содслужене Божанске Литургије у манастиру Петраки, којом је началствовао митрополит лариски Јероним.

Свете иконе у литији у цркви Икоанеи у Букурешту

Епископ праховски Тимотеј одслужио је Божанску Литургију у цркви Икоанеи у Букурешту у Недељу православља, 17. марта 2019. године.

После Божанске Литургије свештенство, локални функционери и хиљаде верника изашли су на улице носећи иконе у литији до парка Икоанеи.

Хиљаде верних у литијама широм Украјине

Хиљаде верних у литијама широм Украјине
Хиљаде верних у литијама широм Украјине
Хиљаде верних у литијама широм Украјине
Хиљаде верних у литијама широм Украјине

Архијереји, свештенство, монаштво и верници канонске Украјинске Православне Цркве били су активни у недељу освећујући улице својих градова и села у литијама у част Недеље Православља, када Црква обележава велики тријумф над иконоборцима и објављује истину Православне Цркве.

Sunday of Orthodoxy in Smyrna

Уз учешће великог броја верника Недеља Православља обележена је у Смирни, у историјској цркви Светог Вукола и Светог Поликарпа, након што су се локалне власти сагласиле са молбом Митрополије и православне заједнице Смирне.

Митрополит смирнски Вартоломеј служио је јутрење и Божанску Литургију. После службе одржана је литија са  светим иконамс око храма.

Недеља Православља у Јерусалимској Патријаршији

У недељу 17. марта 2019. године Јерусалимска Патријаршије је прославила Недељу Православља у цркви Светога Гроба.

У прву недељу Светог и Великог поста Црква прославља васпостављање иконопоштовања од стране цара Михаила и његове мајке Свете Теодоре и патријарха Светог Методија Исповедника, после једног и по века прогона и уништвања икона од стране иконобораца.