Вести из православних помесних Цркава

Тумачење Свете тајне евхаристије на бугарском

Доцент на Богословском факултету у Софији ђакон др Иван Иванов објавио је у издању Универзитета монографију „Евхаристија: mysterium fidei – mysterium vitae (литургичко тумачење тајне евхаристије)“. Ова књига је плод ауторовог истраживања и предавања из области евхаристијског, литургијског и светотајинског богословња последњих 20 година. Богословску редакцију књиге обавио је др Димитар Димитров, редакцију грчких израза провео је др Росен Русев, а јеврејских термина доцент др Ивајло Најденов.

Аутор имтерпретира основне богословске проблеме и нашироко излаже научна истраживања питања евхаристије, тајинства и обреда. Књига садржи и преглед досадашње литературе из ове области на бугарском.

Одржано заседање Архијерејског Синода Руске Заграничне Цркве

Под председништвом првојерарха Руске Заграничне Цркве митрополита источноамеричког и њујоркшког Илариона 18. фебруара 2020. године одржано је редовно заседање Синода РПЦ. Узето је на знање кратко саопштење митрополита берлинског и немачког Марка о стању у Духовној мисији РЗЦ у Јерусалиму. Затим је предложен протојереј Николај Артемов, секретар ЕУО Немачке епархије, за члана у Црквено-друштвеном савету при Патријарху московском и све Русије поводом овековечења спомена новомученика и исповедника Руске Цркве. Обраћена је пажња за богослужбено појање по парохијама.

Александријски патријарх обележио имендан с чадима из контејнера

Александријски патријарх обележио имендан с чадима из контејнера
Александријски патријарх обележио имендан с чадима из контејнера
Александријски патријарх обележио имендан с чадима из контејнера
Александријски патријарх обележио имендан с чадима из контејнера

Патријарх александријски и све Африке Теодор II прославио је свог небеског покровитеља, светог Теодора Тирона, са својом духовном децом, православним Африканцима.

Упокојио се умировљени епископ ванкуверски Варлаам

Владика Варлаам (Новакшонов), умировљени епископ ванкуверски Православне Цркве у Америци, упкојио се у Господу у четвртак, 13. фебруара 2020, извештава Канадска архиепископија ПЦА.

Опело ће бити обављено у петак, 21. фебруара, а сахрана наредног дана. Биће сахрањен на гробљу Херитиџ Гарденс у Сарију, Британска Колумбија.

Грузијски патријарх неће путовати у Аман

Његова Светост грузијски патријарх-католикос Илија II неће присуствовати предстојећем братском састанку у Аману, у Јордану, на који позива Јерусалимска Патријаршија. Одговор патријарха Илије на енглеском језику на позив јерусалимског патријарха Његовог Блаженства Теофила од 7. фебруара 2020. објавио је сајт orthodoxia.info.