Вести из православних помесних Цркава

Патријарх Кирил освећује цркву у Стразбуру 26. маја

У недељу 26. маја 2019. г. патријарх московски и све Русије Кирил осветиће у Стразбуру руску цркву Свих светих.

Председник Путин честитао патријархуКирилу имендан

Председник Руске Федерације В.В. Путин, на састанку у Кремљу, честитао је Његовој Светости патријарху моковском и све Русије Кирилу имендан, преноси Патриархи.ру.

„Желим да Вам честитам имендан и истовремено да захвалим на заједничком раду на јачању земље и, наравно, на Вашем доприносу снажењу Руске Православне Цркве, а тиме и снажењу читаве наше земље, све Русије. Велика Вам хвала,“ рекао је Председник државе.

Великодостојник Цариграда с „патријархом“ Филаретом

Цариградска Патријаршија и даље се стара око консолидације тзв. Православне Цркве Украјине и спремна је да дипломатским путем реши верско питање Украјине, извјештавају грчки медији.

У том циљу се 22. маја 2019. године јерарх Цариградске Васељенске Патријаршије, митрополит Француске Емануил (Адамакис) састао се са почасним патријархом Православне Цркве Украјине (ПЦУ)  Филаретом Денисенком, јавила је грчка новинска агенција Ромфеа.гр. Према грчким новинарима, Фанар и даље подржава новостворену црквену структуру и намерава решити проблеме с којима се ПЦУ сусрела на дипломатском нивоу.

Председник Белорусије Лукашенко честитао имендан патријарху Кирилу

Председник Републике Белорусије А.Г. Лукашенко је поводом празника свете Браже Кирила и  Методија честитао имендан Његовој Светости патријарху московском и све Русије Кирилу.

„Држећи се највиших моралних и духовних принципа, посветили сте свој живот свештеној мисији - учвршћивању идеала вере, хуманизма и правде у друштву. Непрестани рад на добро Православља и читавог хришћанског света стекао Вам је огроман престиж у многим земљама,“ каже се у поруци.

Председник Русије Путин уручио Орден пријатељства митрополиту Молдавије

У Екатаринској дворани Кремља председник Русије В.В. Путин је 23. мај 2019. уручио ордене, медаље и значке с почасним звањима истакнутим грађанима Русије, као и многим страним држављанима. Награђено је више од 30 представника различитих области: пилоти-космонаути, научници, културни и спортски, индустријски и пољопривредни радници.