Вести из православних помесних Цркава

Румунска Црква појачава молитве и акцију против пандемије вируса корона

Румунска Патријаршија је саопштила да је дато више од 1,48 милиона евра како би се помогло оболелима  вирусом корона у земљи. Црква појачава молитве и акције како би помогла онима који су оболели.

После позива Његовог Блаженства патријарха Данила, архијереји, свештеници и волонтери међу верницима Румунске Православне Цркве појачали су социјално-добротворне акције за финансијски угрожене људе и оболеле од вируса.

Архиепископ атински захвалио Васљенском патријарху на лепим жељама

Његово Блаженство архиепископ атински и све Грчке водио је телефонски разговор са васељенским патријархом Вартоломејем и захвалио му на интересовању за његово здравље.

Наиме, прошле суботе је архиепископ Јероним успешно добио пејсмејкер у Центру за кардиохирургију „Оназис“. 

Грчка влада протв тога да општине разносе Благодатни огањ кућама

Грчка влада не дозвољава општинама које су намеравале да на Велику суботу увече разносе Благодатни огањ домовима верника, изјавио је заменик министра цивилне заштите и кризног штаба Никос Хардалиас.

„Не можемо дозволити тако нешто, јер је опасно“, рекао је господин Хардалиас, напомињући да „ако и друге општине желе да предузму сличне иницијативе, постоји реални ризик који би до сада омаловажио све наше напоре“. Такође је додао да "слика стотина општинских волонтера на улицама представља ризик од ширења вируса". 

Белоруска Црква прилаже респираторе, маске, заштитну опрему и топле оброке лекарима

Православне цркве широм света прилажу неопходну медицинску опрему, заштитне маске и одела, тестове на вирус корона и друго  током пандемије. Међу њима је и Белоруска православна црква.

На празник БлаговестиПресвете Богородице Белоруско синодално одељење за црквено доброчинство и социјалну службу приложило је респиратор Минској градској онколошкој клиници, извештава одељење заштампу Белоруске цркве.

Кројаче радионице Букурештанске архиепископије шију комбинезоне за волонтере

Волонтери које ангажује Црква и помажу лицима у невољи за време кризе са вирусом корона, добиће једнократне комбинезоне које су сашиле кројачке радње Букурештанске архиепископије.

Према изјави Социјално-добротворног одељења Румунске патријаршије у понедељак, кројачка радионица Архиепископије "Реверенда" и радионица везења "Алтарул" већ су сашиле 30 одела за једнократну употребу. Ускоро ће произвести још 60 примерака.