Вести из православних помесних Цркава

Митрополит Онуфрије моли патријарха Кирила да ради на размени заробљеника

Митрополит кијевски и све Украјине Онуфрије замолио је патријарха Кирила и украјинског председника Владимира Зененског да раде на размени ратних заробљеника у Донбасу. Он је у овом сислу упутио писмо Његовој Светости Кирилу, молећи га да се сви ратни заробљеници пусте на слободу у формату „сви за све“. Он је додао да ће Украјинска Црква и даље чинити напоре у циљу ослобађања свих украјинских заробљеника, о чему је он разговарао и с председникм Зеленским.

Летњи православни камп за децу у лопушанском манастиру

Летњи дечји православни камп отпочео је у лопушанском манастиру светог Јована Претече. Камп се одржава већ другу годину заредом.

Деца из Видинске епахрије имају могућност да боље упознају своју православну веру. Сваки камп траје 10 дана, а смењиваће се уз учешће 20-оро деце у групи, и тако све до краја августа. Право на учешће имају деца од 11 до 14 година.

Семинар за изучавање нових религијских покрета и погубних култова

У Софији је 15. и 16. јула 2019.г. одржано саветовање уз учешће представника православних центара који се баве питањима погубних култова и тоталитарних јереси и секти. Главни предмет сусрета био је довршетак рада на зборнику материјала досадашњих међународних конференција одржаних последњих десет година. Неврокопска епархија била је домаћин овог међународног форума четири пута до сада. Идеја је да се појача рад међу православнима ради сузбијања секташког утицаја и да ово показује практичне резултате у Православној Цркви.

У Џорданвилу замонашена два искушеника

У Џорданвилу замонашена два искушеника
У Џорданвилу замонашена два искушеника
У Џорданвилу замонашена два искушеника
У Џорданвилу замонашена два искушеника

Два искушеника су замонашена у манастиру Свете Тројице, духовном средишту Руске Заграничне Црке у Џорданвилу код Њујорка, 8. јула 2019, на празник Тихвинске иконе Матере Божје. Један од њих је добио име Бонифације и стараће се око кандила, радиће у кујни и на уређивању манастирског гробља. За расофора је замонашен искушеник Џејмс (Хазен), који је дуго живео у Русији. Његово послушање је у продавници књига и у гостипримници.

Десница апостола Андреја походила Владивосток

По благослову патријарха Кирила, од 27. до 31. јула 2019. године десница светог апостола Андреја Првозваног, која се чува у Богојављенском саборном храму града Москве, походиће Владивосточку епархију. Пренос деснице је уређен поводом празновања Дана војноморске флоте, који се сваке године обележава последње недеље месеца јула. Десница ће 27. јула бити постављена у Покровској саборној цркву у Владивостоку и остаће до 31. јула. А 28. јула, на сам празник Дана флоте, уредиће се догађај са бродовима Тихоокеанске флоте.