Вести из православних помесних Цркава

Присталице расколничке Цркве отимају цркве у Украјини

Сељани из Ворсовке имали су 10. јануара 2019. састанак на којем је дошло до сукоба између присталица расколничке украјинске Цркве (Православна Црква Украјине) и заједнице која припада канонској Украјинској Православној Цркви, а која не жели да се придружи расколницима. Агресивни активисти су одлучили да отму имовину УПЦ. Међутим, парохијани нису дозволили да уђу у цркву. Међутим, уз подршку начелника сеоског већа Петра Подручнија и председника малинског огранка Свободе Николаја Полиновског црква је запечаћена. Као последица инцидента, настојатељ ове парохије протојереј Василиј Симчк доживео је хипертоничну кризу и хоспитализован је.

В.Р. Легојда: Отимање храмова је мото председничке кампање у Украјини

Председник Одељења за црквене односе са друштвом и медијима при Московској Патријарпији В.Р. Легојда изјавио је да је отимаље цркава током предизборне кампање у Украјини чин без преседана.

„Ситуација у којој је током кампање за избор председника, уз прећутну сагласност власти, дозвољено кршење верских права, укључујући одузимање цркава од стране радикалних група охрабрених од стране власти, апсолутно је незамисливо за европске политичке и правне реалности“, В.Р. Легоида.

УПЦ: Закон о припадности верскиим организацијама - кршење Устава Украјине

Нацрт закона бр. 4128-д (о припадности верским организацијама и о поступkу државне регистрације верских организација са статусом правног лица), који је 17. јануара 2019. године усвојила Врховна Рада Украјине, представља кршење Устава и међународних обавеза Украјине.

Архиепископи Грчке и Албаније разговорали о украјинском питању

Његово Блаженство архиепископ атински и Његово Блаженство архиепископ албански Анастастије састали су се 17.1.2019, у Атини, где су разговарали о тренутној кризи у Украјини.

Детаљи о њиховим разговарима нису саопштени. Напуштајући седиште Архиепискије, архиепископ Анастасије је укратко рекао да је дошао код архиепископа Јеронима да му пожели Нову годину.

Владика Јоаникије у посети Митрополији кемеровској

Владика Јоаникије у посети Митрополији кемеровској
Владика Јоаникије у посети Митрополији кемеровској
Владика Јоаникије у посети Митрополији кемеровској
Владика Јоаникије у посети Митрополији кемеровској

Свечано бденије у Покровском манастиру. Слава храма Светог Серафима Саровског у Полисаеву. Освећење храма у Кемерову.

Уочи празника Светог Серафима Саровског, 14. јануара 2019. године, у Покровском женском манастиру у Лењинско-кузњецку свечано бденије лужио је Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије уз саслужење Његовог Високопреосвештенства Митрополита прокопијевског и кемеровског г. Аристарха.