Вести из православних помесних Цркава

Празник Казанске иконе Матере Божје у престоници Татарстана

На дан светковања јављања иконе Пресвете Богородице у граду Казану 1579. године, у престоници Татарстана, Казану, одржане су 21. јула 2018. године црквене свечаности у центру којих је био Благовештенски Саборни храм Казанског кремља. Литургијом је началствовао Митрополит казански и татарски Теофан уз салужење неколико архијераја, великог броја игумана и старешина храмова у Казанској епархији.

Грчко дело о Старом завету на јерменском

По благослову Његове Светости Карекина II, Врховног патријарха и католикоса свих Јермена, Издавачко одељење Мајке столице Светог Ечмиадзина објавило је јерменски превод  књиге „Стари завет: садржина и богословље“ митрополита Јеремије Фундаса, архијереја Грчке Православне Цркве. Књигу је превео са грчког на јерменски о. Габриел Варданиан, професор на јерменској Богословској академији. Књига је темељита и свеобухватна студија Старог завета, у којој се узимају у обзир резултати најновијих истраживања о Старом завету. Аутор такође узимао у обзир читав низ библијских правосклавних и неправославних приручника, на пример, најновије методе истраживања извора, издања Старог  завета кроз историју и налазе помоћних наука, нарочито библијских археолошких истраживања и друго.

Фински Архипископ говориће на заседању Сабора у САД

Архиепископ хелсиншки и све Финске г. Лав стиже у САД 22. јула 2018. године на позив Његовог Блаженства Митрополита вашингтонског и све Америке и Канаде (Православна Црква у Америци) г. Тихона. Архиепископ Лав  ће учествовати као гостујући предавач на 19. Свеамеричком сабору Православне Цркве у Америци, који ће се одржати од 23. до 27. јула у Сент Луису, држава Мисури, јавља сајт Финске Православне Цркве.

Пожар уништио фабрику свећа у њујоркшком манастиру

У Новодивјејевском манастиру Руске заграниче Цркве у Нануету, у Њујорку, 19. јула 2018. године избио је пожар. Једна зграда је потпуно уништена, али нико није повређен. Порука на манастирском сајту је гласила: Јутрос у 6,15 часова наша фабрика свећа је изгорела. Изгледа да је у потпуности уништена. Фабрика свећа налази се у згради познатој као Зелена касарна. На предњем делу зграде смештени су два конака и неколико гостинских соба. Тренутно процењујемо пун опсег штете. Хвала Богу што нико није повређен у пожару. Отац Александар и игуманија Макарија просе молитве.

Митрополит Калист - почасни председник Међународног института атонског наслеђа

Познати православни богослов и патролог митрополит Калист (Вер) изабран је за почасног председника Међународног института атонског наслеђа. У писму Управом одбору овог Института Митрополит пише: „Част ми је и благодарим и слажем се да будем почасни председник Међународног института атонског наслеђа“. Претходно, од његовог оснивања 2013. године до априла 2018. г. почасни председник био је у свету познати истражива историје Свете Горе, доктор историјских наука, професор Антоније-Емил Тахиаос (Солун, Грчка), који је умро 10. априла ове године.