Вести из православних помесних Цркава

Освештана спомен-кућа румунског старца Софијана у његовом родном селу

Photo: basilica.roВеликом румунском старецу оцу Софијану Богијуу одата је почаст у понедељак, 14. септембра 2020, у његовом родном селу на 18. годишњицу чесног упокојења.

Старец Софијан је рођен 7. октобра 1912. г. у Куконешти Веки, округ Балти, на северу данашње Молдавије. У понедељак је овде у његову част отворена спомен-кућа, извештава новинска агенција Базилика.

Сергеј Гаврилов поново председник Међуправославне скупштине Православља

Председник Одбора Државне думе  за развој грађанског друштва, за питања друштвених и религијских удружења Сергеј Гаврилов поново ће председавати Међупарламентарном скупштином Православља. На овај положај изабран је једногласно на скупштини одржаној у онлајн формату. За новог генералног секретара изабран је представник Грчке скупштине Максим Харакупулос.

Руска црква у Паризу учествује у Европским данима светског наслеђа

У дане 19. и 20. септембра 2020. у катедралној Саборној цркви Свете Тројице и у Руском духовно-културном православном центру у Паризу по четврти пут одвијаће се део збивања посвећених „Европским данима светског наслеђа“. Заједно са другим музејима, споменицима културе и државним установама Француске, Саборна црква и овај Центар отвориће своје двери за многобројне посетиоце, када ће свештеници и други одговарати на многа питања посетиоца.

Моксва: Патријаршијски календар за 2021. годину

Издавачка установа Московске Патријаршије објавила је Патријаршијски календар за 2021. годину - званично календарско богослужбено издање Руске Православне Цркве. Патријаршијски календар наставља традицију званичног календара-приручника за предстојећу литургијску годину и устројство Руске Православне Цркве. Јединствено издање садржи традиционални месецослов са обимним литургијским напоменама, тропарима и кондацима, као и делове беседа Његове Светости Патријарха московског и све Русије Кирила за сваки дан црквене године.

Календар садржи тропаре и кондаке празника или светих, као и богослужбена упутства и литургијске особености.

Богородица Кикоска прослављена у Александрији

Богородица Кикоска прослављена у Александрији
Богородица Кикоска прослављена у Александрији
Богородица Кикоска прослављена у Александрији
Богородица Кикоска прослављена у Александрији

У парохији Благовештења у Александрији, која је једна од највећих грчких православних цркава у Африци, египатски Кипрани су прославили велики празник иконе Кикоске Богородице, која је и ходатајка ове историјске заједнице у Египту.