Вести из православних помесних Цркава

Митрополит Сава осветио цркву Супрасалског манастира

Његово Блаженство Митрополит Варшаве и све Пољске г,. Сава осветио је у недељу обновљени храм Светог Јована Богослова у Супрасалској  Лаври, јавља orthodox.pl. У складу са црквеним предањем, честица моштију Светог Гаврила Бјалисточког, који је мученички окончао у узрасту од шест година 1690. године у Пољској, унете су у часни престо.

Филм „Светитељ - хирург“ на бугарском језику

У Бугарској је, са благословом патријарха Неофита и уз сарадњу с Пловдивском православном телевизијом, снимљен филм „Светитељ - хирург“. Аутор филма је г. Ангел Бончев, новинар на ТВ Европа. Филм ће бити представљен у Руском културно-информативном центру у Софији 24. фебруара 2017. године. Филм хронолошки излаже житије светитеља Луке Кримског који је у свом животу произнео 1.250 проповеди.

Александријски Патријарх имендан прославио у Конгу

Александријски Патријарх имендан прославио у Конгу
Александријски Патријарх имендан прославио у Конгу
Александријски Патријарх имендан прославио у Конгу
Александријски Патријарх имендан прославио у Конгу

У петак, 17. фебруара 2017. године, на празник Светог великомученика Теодора Тирона, на дан када Његово Блаженство г. Теодор II, Папа и Патријарх александријски и све Африке, слави свој имендан, одслужена је свечана света Литургија у цркви Светог Николе у Мисионарском центру Колвези. Началствовао је Александријски Предстојатељ заједно са Митрополитима Киншасе Никифором, Бурундија и Руанде Инокентијем и Катанге г. Мелетијем.

Празник Светог Серафима, Архиепископа богучарског

На дан прослављења Светог Серафима, Архиепископа богучарског и Чудотворца, 26. фебруара 2017. године служиће се саборна Литургија у патријарашкој Саборној цркви Светог Александра Невског у Софији, где је тачно пре годину дана одржано свечано прослављење овог светитеља. Свечаним богослужењем начаствоваће Митрополит пловдивски г. Николај уз саслужење Епископа тихвинског и лодејнопољског г. Мстислава и епископâ Бугарске Православне Цркве. Његова Светост Патријарх г. Неофит молитвено ће присуствовати Литургији.