Високо одликовање Владици шумадијском Јовану

Поводом храмовне славе Саборне цркве у Крагујевцу, Успенија Пресвете Богородице, братсво Саборног храма заједно саКултурно-историјским Центром „Српска Круна" организовало је 28. августа 2009. године славско сабрање у порти храма.

Наконвечерње службе, вероучитељ Предраг Обровић поздравио је све присутне уиме Саборне цркве и Његовог Преосвештенства епископа шумадијског Г. Јована и у име „Српске Круне", најавивши да ће ово сабрање на дан крсне славе, како и приличи Шумадији, бити уз богато музичко наслеђе нашег народа на које ће нас подсетити Српски културно-уметнички ансамбл „Смиље" извођењем концерта српских игара и песама.

Радост овог сабрања употпунио је и нарочити догађај, чланови Управног одбора „Српске Круне" председник г-дин АлександарПријић и извршни секретар г-ђа Мирјана Раденковић уручили су Његовом Преосвештенству епископу шумадијском Г. Јовану највише одликовање „Српске Круне" Орден „Круна" за заслуге у свом Архипастирском раду у Шумадији у подизању нових и обнављању старих цркава и манастира и духовном обнављању нашег народа. Такође додељено је одликовање и старешини Саборне цркве пројереју-ставрофору Зарију Божовићу Орден „Пресвете Богородице" за изузетну вишедеценијску пастирску делатност уграду Крагујевцу. Прота Зарије, се видно изненађен због указане части, захвалио свима присутнима, нарочито „Српској Круни" истакнувши да му је за непуних тридесет година служења Богу и народу у Крагујевцу нарочита част да прими ово одликовање, пожелевши свим присутнима да им Господ Бог и Мајка Божија узврате сваким добром и да им помогну да приме јеванђелске врлине у срца своја и да живећи по њима, живе достојно имена хришћанског и српског.

Ово славско сабрање  завршило се по древном српском обичају свенародним колом које се исплело у порти Саборне цркве, која је ове вечери била препуна насмејаних лица озарених празничном радошћу.

Зоран Врбашки, свештеник

Извор: Епархија шумадијска