Владика Григорије: Не одмажите владици Артемију

Манастир Грачаницу данас су посетили члан Светог Синода Српске Православне Цркве владика Григорије и министар вера у Влади Србије Богољуб Шијаковић. У изјави за КИМ-радио владика Григорије је казао да је срећан што је у Грачаници и што је са владикама могао да разговара о свему.

"Срећан сам што сам у Грачаници, срећан сам што нас је владика примио да заједно поразговарамо о свему, али сам најсрећнији због речи владике Артемија. Верујем да је то утисак који ће поделити многи верни људи, православни Срби широм планете, нарочито наш Патријарх коме је јако тешко што је његова патријарашка служба почела једним овако тешким проблемом. Чули сте данас шта је владика Артемије казао: он је позвао на мир и поштовање одлуке Светог Синода Српске Православне Цркве. Добро би било да му сви они који га воле не одмажу на начин на који су то досад чинили него да му помогну тако што ће се у миру и смирењу молити Богу за њега и за нашу Цркву", казао је владика Григорије.

На питање да ли је дошао у својству посредника или како би пружио подршку владици Артемију, владика Григорије је казао да је он пре свега дошао да посети Косово и Метохију. "Ја сам дошао овамо да посетим и владику Артемија, и владику Атанасија, и владику Теодосија, али пре свега Косово и Метохију. Јер, као што наша деца певају, Косово је срце Србије. Ако смо ми Срби, онда је Косово и наше срце", казао је владика Григорије.

Министар вера Богољуб Шијаковић је казао да се у Грачаници осећа исто као у својој кући и да ће ту увек долазити. "Косово није само символички део нашег бића него је један реални део територије Републике Србије и она ће тај интегритет чувати и до њега држати ма шта да буде и ма ко и ма какве одлуке доносио. Каква год решења била, привремена или трајна, Косово је у нама и оно не може никуда да оде мимо нас. Што се тиче наше Цркве на Косову и Метохији, сви знамо колико је она важна и значајна", казао је Шијаковић.

Извор: Радио КИМ, 26. фебруар 2010. године