Владика Василије служио на Дугој Њиви поводом обележавања 16 година од пробоја коридора

Коридор Његово Преосвештенство Епископ зворничко-тузлански Г. Василије служио је 22. јуна 2008. године Свету Архијерејску Литургију у манастиру Светог Цара Лазара на Дугој Њиви (Требава) уз саслужење протосинђела Данила, игумана манастира Светог Николе на Озрену, протонамесника Вукана Субића и протођакона Жарка Мијатовића и Славољуба Милошевића. Владика Василије је у беседи истакао да је пробој коридора била акција српске војске ношене крилима малих анђела који су своје животе положили у бањалучком породилишту оставши без кисеоника за инкубаторе.

Коридор "Обиљежавамо моменат када су храбри српски борци предвођени часним официрима, без размишљања шта им се може десити, кренули у пробој коридора артерије живота РС. Знали су да су на правом путу, чији је једини циљ био ослободити пролаз према матици Србији, ослободити пут за храну и лијекове. И учинили су то ови јунаци ношени крилима малих анђела који су пострадали у Бањалуци због недостатка кисеоника", рекао је Владика Василије и додао:" Ускоро ће се ови мали анђели прогласити мученицима и страдалницима јер они то и јесу. Земаљско је за малена царство, а небеско увијек и до вијека. Одјекује ова реченица Требавом на којој је овај манастир посвећен светом цару Лазару, који подигосмо на овим висинама како бисмо ближе Богу били, јер не може се град сакрити кад на гори стоји".

Коридор Потом је уследило ломљење славског колача које је Владика Василије обавио са присутним генералима, децом и верним народом а након тога је обављен парастос проти Сави Божићу, команданту требавског четничког корпуса, као и свим страдалницима у отаџбинском рату.

Извор: Епархија зворничко-тузланска