Војни aкадемци на Атосу

С благословом Његове Светости Патријарха српског Г. Иринеја, а преданим старањем Његовог викара, Владике хвостанског Г. Атанасија и бригадног генерала Младена Вуруне, група питомаца, махом завршне године Војне академије, предвођена пуковником Јанком Грандићем и његовим сарадницима, посетила је прошле недеље Свету Гору атонску.

Предходно, Владика Атанасије на Војној академији служио је молебан за срећан пут и пожелео младима да им Света Гора подари много користи у процесу јачања њих самих.

Академци су посетили Хиландар, поклонили се многобројним светињама. Игуман ове Царске Лавре, јеромонах Методије им је приредио свечани пријем и истакао да се Хиландар неизмерно радује доласку припадника српске Војске. Питомци су изразили наду да ће хиландарски игуман доћи у Београд и лично им честитати прву официрску розету приликом њихове промоције. Поклоници су посетили Кареју и њене знаменитости и манастир Григоријат који их је нарочито топло дочекао, с обзиром да овај манастир има већ дужу традицију угошћавања припадника грчких оружаних снага. Коначно су будући српски официри и њихове старешине освојили врх Атоса где су у цик зоре у малој каменој црквици преображења Господњег присуствовали Литургији и причестили се. Литургију су служили протојереј-ставрофор Илија Шмигић и јерођакон Доситеј. Војне поклонике је пратио јереј Јован Бабић.