Заседао Епархијски савјет и Епархијски управни одбор Митрополије Црногорско-Приморске

Епархијски савјет и Епархијски управни одбор Митрополије Црногорско-Приморске одржао је данас прву редовну годишњу сједницу у 2009.г. којом је предсједавао Његово Високопреосвештенство Архиепископ Цетињски Митрополит Црногорско-Приморски г. Амфилохије, након Свете архијерејске Литургије, коју су, у древној петровићевској светињи, једној од резиденција Цетињских митрополита, манастиру Успења Пресвете Богородице - Подмаине у Будви, служили Високопреосвећени Митрополит и Преосвећени Епископ диоклијски Г. Јован са свештенством и вјерним народом.

Након што је Високопреосвећени митрополит поднио извјештај, како о свом архипастирском раду у претходној години, тако и о животу, мисији и проблемима са којим се сусреће Митрополија Црногорско-Приморска, извјештаје о своме раду поднијели су и представници свих тијела и органа Митрополије. Једногласно су усвојени и главни финансијски извјештаји Митрополије црногорско-приморске Завршни рачун за 2008.г. и Предлог буџета за 2009. годину.

Широј јавности су познати проблеми на које наилази свештенство, монаштво и вјерни народ у Црној Гори исповиједајући вјеру својих предака и вршећи мисију Православне Цркве Христове, али и поред тога осјећа се жеђ данашњег човјека за Ријечју Божијом и онаквом врстом уточишта, какво му само Црква може пружити. 

ЕС и ЕУО Митрополије исказују незадовољство односом представника највиших државних власти и појединих медија и њиховим покушајима да створе лажну слику у јавности изједначавањем црквене организације са неспорним осмовјековним континуитетом постојања и дјеловања на овим просторима, каква је Митрополија и групице самозваних и из Православне Цркве изопштених појединаца.

И даље се наставља правно насиље над имовином,угледом и достојанством Митрополије. Имовина коју је комунистички режим одузео Цркви, не враћа се својем власнику, нити се стварају правни предуслови за тако нешто. Иницијативе Митрополије и других вјерских заједница за стварање правног оквира за нормализацију односа на релацији држава - Цркве и вјерске заједнице, прије свега доношењем Закона о Црквама и вјерским заједницама, не добијају ни приближно пажњу коју заслужују и имају у многим европским законодавствима.  У том смислу Митрополија је у сарадњи са више вјерских заједница и појединим организацијама у мају ове године у Бару организовала Међународни научни скуп „Правни положај цркава и вјерских заједница у Црној Гори данас", у којем су учешћа узели бројни вјерски представниц и еминентни стручњаци у области односа државе према Црквама и вјерским заједницама. Ова иницијатива, те посјета делегације Конференције европских цркава и њихов сусрет са представницима власти у Црној Гори, као и посјета црквене делегације из Црне Горе Бриселу и тамошњи сусрет са важним представнцима европских институција су показатељ да Црква жели да на легитиман начин оствари права која јој припадају.    

Као и ранијих година, ЕС и ЕУО упућују апел државним властима да је крајње вријеме да се вјеронаука врати у државне школе, и подсјећају да осим Црне Горе и Албаније све земље региона су то и урадиле.

С обзиром на пораст сиромаштва грађана Црне Горе, покренута је иницијатива за отварање народне кухиње, најприје у Подгорици, а онда, по могућности и у другим градовима на подручју Митрополије.

Желећи свом вјерном народу благословен Васкршњи пост и да у духовној радости дочекају свијетли празник Васкрсења Христовог, молимо се за мир, слогу и љубав међу људима.

Подмаине , 21. март 2009.г.

Извор: Митрополија црногорско-приморска