Званично саопштење у вези „служби" Драгана Сарачевића

Овим обавештавамо сво свештенство, монаштво, верни народ Српске православне цркве у Аустралији и Новом Зеланду и сву ширу јавност да је ДРАГАН САРАЧЕВИЋ, бивши свештеник Српске православне цркве, због безбројних преступа против Цркве епископском одлуком бр. 441/07 од 30. новембра 2007. године рашчињен те је, отпавши од Мајке Цркве, прешао у шизматичку и расколничку тзв. „Старокалендарску" секту.

Наведену епископску одлуку о рашчињењу потврдио је црквени суд Српске православне епархије за Аустралију и Нови Зеланд Митрополије новограчаничке под бр. 13/07 од 10. децембра 2007. године.

Надаље је Свети архијерејски синод, као једина компетентна и надлежна власт Српске православне цркве, на својој седници од 8. маја 2008. године под бројем 611/мин. 473 подржао и озваничио горе наведену одлуку потврдивши рашчињење Драгана Сарачевића као коначно.

Исто тако, у коресподенцији са нама од 15. јула 2009. године Оделење за венчања, огранак за брачно право Владе Аустралије (Marriage Celebrants Section of the Family Law Branch, Access to Civil Justice of the Government of Australia) наводи се следеће:

„Претраживши јавни списак свих овлаштених лица за вршење венчања (с. 115 листа) утврђено је да господин Сарачевић ни у једној држави нити територији Аустралије није регистрован као вршилац венчања...".

„ У Јавном регистру рођених, умрлих и венчаних државе или територије у којој борави вршилац венчања потребно је да се региструје верски службеник, за односну верску деноминацију...".

„Стога вам се учтиво даје на знање да је регистрација вршиоца венчања ствар Јавног регистра за рођене, умрле и венчане. Овој институцији је стављено у дужност да води рачуна о томе да се сва венчања врше исправно те да буду испуњени сви одговарајући правни услови".

„У складу са Законом о венчањима, чл. 101. из 1961. прекршај је да венчање врши лице које није регистровано...".

Стога, предочавамо свој јавности да је све иједно венчање које је извршио или врши господин Драган Сарачевић, не само неканонско и нецрквено већ исто тако и незаконито. Ово важи за сва црквена „венчања" које је поменути извршио у периоду од 30. новембра 2007. године, али и за сва цивилна венчања без обзира на то када су извршена. Одговорност за такав чин, како пред црквеним тако и пред цивилним властима, сносе све стране које су у њему учествовале - и вршилац венчања и они који су венчани.

Извор: Епархија аустралијско-новозеландска