Нове књиге

Теолошки погледи LIV (2021), бр. 2

Крајем септембра 2021. године из штампе је изашла 2. свеска часописа Теолошки погледи за 2021. годину. На укупно 160 страна нови број овог часописа Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве, версконаучног часописа који излази од 1968. године, читаоцима доноси богословске и историјске радове домаћих аутора, приказе нових издања и осврте. Последњи број Теолошких погледа заправо је тридесет и шеста свеска нове серије овог часописа (покренуте 2008. године), са наново успостављеном нумерацијом годишта — од године оснивања часописа (1968), те носи ознаку годишта LIV. Нови број домаћег версконаучног часописа могуће је поручити преко Службе претплате — преко броја телефона (+381) 11 30-25-103, 30-25-113, или путем електронске адресе pretplata@spc.rs. Из садржаја нових Теолошких погледа (година LIV (2021), број 2):

Верска настава у Епархији сремској

Верска настава у Епархији сремској, аутор: мр Предраг Миодраг; рецензент: проф. др Радомир Поповић; издавач: Епархија сремска; Сремски Карловци 2021, стр.126

Са благословом Епископа сремског г. Василија и уз свесрдну подршку данас  блаженопочившег Милете Радојевића, саветника за верска питања у Министарству просвете и образовања, дугогодишњег директора Управе за сарадњу са Црквама и верским заједницама, из штампе је изашао зборник радова и практичних разматрања везаних за верску наставу која је у Србији враћена у основне и средње школе пре две деценије.

Епископ моравички др Антоније (Пантелић): Oдноси Српске Православне Цркве и Руске Православне Цркве на основу докумената из руских архива

Нова књига Преосвећеног Епископа моравичког др Антонија (Пантелића), викара Патријарха српског и старешине Подворја Српске православне цркве при Патријарху московском и све Русије у Москви, под називом Oдноси Српске Православне Цркве и Руске Православне Цркве на основу докумената из руских архива, у издању издавачке куће Познание (под покровитељством Општецрквене аспирантуре и докторских студија Светих Кирила и Методија у Москви), ускоро излази из штампе.

У питању је прерађено издање докторске дисертације епископа Антонија Односи Српске Православне Цркве и Руске Православне Цркве у периоду између 1944. и 1950. године, на основу материјала из архива Русије и Руске Православне Цркве (Отношения Сербской и Русской Православных Церквей в 1944-1950 гг. в материалах архивов России и Русской Православной Церкви), коју је Преосвећени Владика успешно одбранио 7. јуна 2019. године на Православном богословском факултету Универзитета у Прешову (Словачка).

Нови број „Жичког благовесника“ посвећен Светом Николају Велимировићу

У години када наша Света Црква обележава важан јубилеј – 140 година од рођења и 30 година од Преноса моштију Светог Николаја Охридског и Жичког, Епархија жичка је са благословом епископа Јустина низом свечаности покушала да се захвали Светом Владици на делима чији су трагови и даље видљиви.

У склопу ових активности, као зрео плод дрвета које је засадио Свети Николај, на светло дана, пред очи читалачке публике, изашао је и нови број Жичког благовесника.

Овај број је у целости посвећен Светом Николају (Велимировићу), а насловљен је Свенародни владика. Предњу корицу краси необична икона на којој је Свети Владика приказан како на улицама Лондона свира фрулу на изненађење пролазника (аутор је Бојан Миљковић). На задњој корици је икона Светог Николаја из олтарске апсиде манастира Тврдоша.

Нови број „Српског Сиона“ посвећен српским новомученицима

Садржај

-Јереј Александар Чавка, главни и одговорни уредник – Са уредничког стола

Актуелни тренутак

-Саопштење за јавност Светог Архијерејског Сабора
- Из живописа Епископа захумско-херцеговачког, новопрестављеног у Господу, Атанасија (Јевтића) – Човек васељенске ширине духа
-
Зорица Милосављевић – о оснивању спомен собе у Карловачкој богословији: Музејска збирка за поуку и понос

Тема броја: Српски новомученици

Православље (бр. 1305–1306)

Нови број Православља, новина Српске Патријаршије, доноси:

Ауторски текст др Милана Гулића – СРПСКА ТРАГЕДИЈА: Злочин крвавих трагова који никада неће да изблиједи: „… Да нанесемо такве ударце, да Срби практично нестану…” Фрањо Туђман, предсједник Републике Хрватске 31. јула 1995. године.

Пут сваког Србина – Из порте манастира Светог Димитрија у Сушици пружа се одличан поглед на Широко поље, на највећу равницу Косова и Метохије. То је, у ствари, више од погледа, јер на тој равници су Свети кнез Лазар и српска војска својом жртвом одредили пут сваком Србину, заувек. Више од шест векова после Косовског боја то је јасније него икада, јер се и данас на Косову брани Србија.