Информативна служба
Српске Православне Цркве

1. јул 2005. године

ИЗВРШЕНА ПРИМОПРЕДАЈА ЕПИСКОПСКЕ КЊИЖНИЦЕ У ЗАГРЕБУ

Епископска књижница Епархије славонске, коју су 1992. године, из Владичанског двора у Пакрацу, однели загребачки музејски радници и похранили је у Загребачкој националној и свеучилишној књижници, враћена је Српској Православној Цркви, 23. јуна 2005. године.

Потписници овог чина били су др Јосип Стипанов, главни равнатељ Националне и свеучилишне књижнице у Загребу и др Слободана Милеуснића, управник Музеја и секретар Светог архијерејског Синода Српске Православне Цркве.

Примопредаји су присуствовали Његово Високопреосвештенство Митрополит загребачко-љубљански Г. Јован, и г. Чедомир Вишњић, помоћник Министра за културу у Влади Републике Хрватске.

По одлуци Светог Архијерејског Синода, ова чувена национална библиотека привремено је похрањена у Музеју Српске Православне Цркве у Загребу.

За протеклих двадесет година ово је други пут да Српска Православна Црква преузима ову библиотеку од загребачких установа културе. Нажалост, оба пута Библиотека је враћена десеткована.

ВИДОВДАН У ОГУЛИНУ

На празник Светог великомученика Цара Лазара Косовског - Видовдан, Његово Преосвештенство Епископ горњокарловачки Г. Герасим служио је Свету Архијерејску Литургију у граду Огулину. Честитајући многобројним верницима велики српски празник Видовдан, Епископ је истакао пример Светог Великомученика цара Лазара, који је изабрао пут истине и љубави, као и наши очеви и дедови, који нам дадоше праву веру и прави пут, говорећи да ми такође треба да идемо тим путем како бисмо сачували веру дедова и оставили је неискварену својим синовима и унуцима.

Подржавајућу нашу православну браћу у БЈР Македонији и саосећајући патњу са Блажењејшим Архиепископом и Митрополитом скопским Г. Јованом, Владика Герасим је нагласио да су верници Охридске архиепископије изабрали баш тај пут истине, који је изабрао и Свети великомученик цар Лазар и сви они мученици који пострадаше за Господа нашег Исуса Христа, од првих векова Цркве па све до данас.

Преосвећени Владика је замолио присутне вернике да се помоле за нашу браћу у БЈР Македонији, да не страдају иза затворских решетака, у тамницама и под гвозденим ланцима.

На крају беседе Епископ Герасим представио је верницима новорукоположеног свештеника Милана Симића, који ће служити у Огулину, молећи Бога за сваки благослов новом свештенику, али исто тако молећи вернике да буду уз свог свештеника, да му помогну, не стидећи се своје вере Православне.

Епископ Герасим је честитао Крсну Славу Светог великомученика Цара Лазара Српском Националном Већу, у граду Огулину, те се приликом кратке посете захвалио властима у Огулину на позиву и досадашњиој сарадњи.

Извор: Епархија горњокарловачка

ВИДОВДАН У ДАЛМАТИНСКОЈ ЛАЗАРИЦИ

На празник Светог Кнеза Лазара 28. јуна 2005. године, Његово Преосвештенство Епископ далматински Г. Фотије служио је Свету Архијерејску Литургију у манастиру Света Лазарица, на далматинском Косову.

Овом црквено-народном сабору присуствовали су сви свештеници Епархије далматинске са великим бројем верника. Манастир Света Лазарица је заветни храм православних Далматинаца. Сазидан је 1889. године, а црква Лазарица је проглашена манастиром 1939. године, у време Епископа далматинског Иринеја (Ђорђевића).

По благослову Његовог Преосвештенства Епископа далматинског Г. Фотија у метоху манастира Крке - манастиру Лазарици, ове године ће почети обнова цркве. У плану је да манастир Лазарица добије своје братство и да буде место сталног окупљања православних Срба у Далмацији.

Извор: Епархија далматинска

КЊИГА О СРПСКОЈ ИСТОРИЈИ НА ГРЧКОМ ЈЕЗИКУ

У амбасади Србије и Црне Горе у Атини, одржана је промоција књиге Јоланде Хаџи, Србија – Историја и култура.

Ова богато илустрована књига о српској историји намењена је младима и свима онима који желе да науче нешто више о српској историји и култури. Књига обухвата раздобље од оснивање српске државе до данашњих дана.

Дело је помогао амбасадор Србије и Црне Горе у Грчкој, др Душан Батаковић, а штампано је на грчком језику.

Интернет презентација Српске православне цркве је доступна преко сервера у Калифорнији (донација Конгреса српског уједињења) www.spc.org.yu и www.serbian-church.net и сервера у Београду www.spc.yu (донација Беотел-а).

WAP Презентација wap.spc.yu


Copyright © 1999-2005 by
The Information Service of the Serbian Orthodox Church
11000 Belgrade
Kralja Petra I no.5
+381 11 3282 596
e-mail