Информативна служба
Српске Православне Цркве

6. јул 2005. године

ПОВУЧЕНА ТУЖБА ЕПАРХИЈЕ РАШКО-ПРИЗРЕНСКЕ
ПРОТИВ ЧЕТИРИ ЕВРОПСКЕ ДРЖАВЕ

Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски Г. Артемије известио је Свети Архијерејски Синод Српске Православне Цркве да је Епархија рашко-призренска повукла тужбу коју је против четири европске државе: Немачке, Француске, Италије и Велике Британије поднела Међународном суду за људска права у Стразбуру ради правне заштите и праведне надокнаде штете нанете православним храмовима и другој имовини Српске Православне Цркве на Косову и Метохији од стране албанских есктремиста и терориста од 1999. године до данас.

Наведена тужба била је знак оправданог протеста Епископа Г. Артемија против свега што се последњих пет година дешавало и још увек се дешава са Српском Православном Црквом, српским народом и њиховом имовином и културном баштином на Косову и Метохији.

Очекује се да ће међународна заједница повлачење тужбе прихватити као знак поверења и добре воље Српске Православне Цркве и предузети енергичније мере ради потпуне заштите српског народа и мањинских заједница на Косову и Метохији, повратка прогнаних и обнови стотина православних храмова и хиљада домова порушених од када је јужна српска покрајина, после бомбардовања од стране НАТО-пакта 1999. године, под протекторатом Уједињених нација.

ПАТРИЈАРХ СРПСКИ ОСВЕШТАО НОВИ ИКОНОСТАС

Његова Светост Патријарх српски Г. Павле служио је данас Свету Архијерејску Литургију у параклису Светог Јована Богослова у старој згради Богословског факултета, уз саслужење декана Академије Српске Православне Цркве, протојереја др Радомир Поповића и протонамесника др Драгомира Санда. Овом приликом Светејши Патријарх је освештао нови иконостас. Иконе на иконостасу су дар Академије Српске Православне Цркве за уметности и консервацију, а живописале су их студенти Светлана Вукмировић и Ивана Божиновић.

У ТОКУ СУ АКЦИЈЕ ДИСКРЕДИТОВАЊА И ЗАТРАШИВАЊА СРБА
НА КОСОВУ И МЕТОХИЈИ

Према провереним информацијама са којима располаже Координациони центар за Косово и Метохију у току је обимна и добро организована акција на простору целог Косова чији је циљ да се дискредитују угледни Срби који су остали да живе на Косову и Метохији и да им се улије додатни страх.

Ради се о растурању летака и лепљену плаката са именима Срба за које се, потпуно неосновано, тврди да су налогодавци или директни извршиоци разних злочина. Посебно је ова појава изражена на простору Приштине и Ђаковице где са зграда висе огромна платна на којима су имена 650 Срба за које творци кампање тврде да су убице.
У кампању су укључена и нека албанска средства информисања, пре свих дневни лист Коха диторе, тврдњама да ће Албанци хапсити и судити прозване Србе, када им специјални изасланик Ханс Јесен Петерсен ускоро преда у руке полицију и правосуђе.

Извор: www.kc.gov.yu

АКЦИЈА УДАХНИМО ЖИВОТ СРБИЈИ
ДАРОВАН ИКУБАТОР ИНСТИТУТУ ЗА НЕОНАТОЛОГИЈУ У БЕОГРАДУ

У оквиру акције «Удахнимо живот Србији» Његово Преосвештенство Епископ бачки Г. Иринеј, уручио је данас, Институту за неонатологију Клиничког центра Србије инкубатор за превремено рођену децу.

Пригодној свечаности на Институту за неонатологију присуствовали су Његово Преосвештенство Епископ бачки Г. Иринеј, који у име Његове Светости Патријарха српског Г. Павла и Светог Архијерејског Синода, води акцију «Удахнимо живот Србији», проф. др Слободанка Илић, директор Института, затим, представнице компаније «Лук Оил», дародавца инкубатора: г. Лариса Сафјанова, помоћник генералног директора и Добрила Абаџин, члан Управног одбора и руководилац правне службе, као и више лекара и медицинског особља Института.

После поздравних речи проф. др Слободанке Илић, приказан је документарни филм о историјату ове угледне здравствене установе која ове године слави 80 година рада.
Институт је основан 1925. године под именом «Дом материнског удружења у Београду», а главни покровитељ је била краљица Марија Карађорђевић. Од тада до данас Институт је мењао име, али је заштита мајки и новорођених била и остала њихов основни циљ.

Колико је значајан рад ове установе, најречитије говори следеће: године 1885. смртност превремено рођених беба била је 17, 50%, а 2004. године тај проценат износи 7,31%. На Институту за неонатологију, лече и пружају сву медицинску помоћ преверемено рођеним бебама из свих крајева наше земље и из Републике Српске.
Предајући вредан дар, инкубатор, Његово Преосвештенство Епископ бачки Иринеј се захвалио на топлим речима добродошлице и додао да му је пријатна дужност што може да уручи апарат овој институцији, «храму живота», како је то у филму било речено. Ово је први инкубатор који се у оквиру овогодишње акције «Удахнимо живот Србији» поклања здравственим установама, уз помоћ донатора предузећа «Лук Оил». Српска Православна Црква настоји да обезбеди што је могуће већи број инкубатора и осталих апарата неопходних за лечење превремено рођене деце. Нажалост, Црква у овој и сличним акцијама још увек, у доброј мери, зависи од донатора. Када буде регулисан јавно-правни положај наше Цркве и врати се незаконито одузета имовина, тада ће Црква својим снагама, са мање добротвора, развијати овакве подухвате, а посебно у овако важној области, као што је здравство. И у овим условима, Црква се труди да свака година буде богатија прилозима за болнице.

Епископ Иринеј је посебно захвалио дародавцу инкубатора, руској нафтној компанији «Лук Оил», изразивши радост што су два једноверна и једнокрвна народа у служби светиње живота, са надом да ће се увек на љубав узвраћати љубављу и добрим на добро. На крају је Епископ поздравио све запослене у Институту за неонатологију, честитао им 80-годишњицу рада и молитвено зажелео да се Институт развија и «на многаја љета» ради на добробит нашег народа. У име предузећа «Лук Оил» присутнима се обратила госпођа Лариса Сафјанова, која је изразила задовољство што су могли да помогну у овако племенитом делу и нагласила да су увек спремни да са Српском Православном Црквом сарађују у добротворним акцијама.

Директор Института за неонатологију, проф. др Слободанка Илић, у знак захвалности запослених и свих малих пацијената, уручила је Захвалницу Српској Цркви и монографију «Србија» представници предузећа «Лук Оил».

ЗИДАЊЕ НОВЕ ЦРКВЕ У ПЛАВНУ

Његово Преосвештенство Епископ далматински Г. Фотије освештао је, 27. јуна 2005. године, нови крст за цркву посвећену празнику Обновљења храма Светог Георгија – Ђурђиц у Плавну.

Темељи за ову цркву су освећени пре Другог светског рата, а зидање самога храма је почело пре неколико година и радови се, хвала Богу, приводе крају.

Извор: www.eparhija-dalmatinska.hr

БОГОСЛОВСКИ РАЗГОВОРИ ИЗМЕЂУ ЗАПАДА И ИСТОКА

Према речима Кардинала Валтера Каспера, председника Понтификалног савета за унапређење хришћанског јединства, богословски дијалог између Православне Цркве и Католичке Цркве биће настављен ове јесени, како преноси Интернет страница www.zenit.org. За наставак богословског дијалога се заложио и Папа Бенедикт XVI током недавне посете делегације Васељенске Патријаршије Риму. Званични богословски разговори које су водиле мешовите комисије двеју Цркава прекинути су 2000. године, после расправа о богословским и канонским последицама уније, на састанку у Мериленду.

Извор: www.zenit.org

БРАК ИЗМЕЂУ ПРИПАДНИКА ИСТОГ ПОЛА
ЈЕ УНИЖЕЊЕ ЉУДСКЕ ПРИРОДЕ

Нови шпански закон о хомосексуалним браковима је пораз људске природе и велики пораз човечанства, оцењено је у Ватикану. “Тријумфалистички тонови којима неки ’прогресивни политичари и интелектуалци’ тумаче закон који легализује хомосексуалне бракове, изједначавајући их са хетеросексуаланим браковима изазивају горчину и потиштеност. Хришћанско достојанство брака је светиња, те због тога, било какав покушај промене Божјег плана о породици јесте само покушај да се уништи Икона Божја у сваком човеку.”

Извор: www.zenit.org

Интернет презентација Српске православне цркве је доступна преко сервера у Калифорнији (донација Конгреса српског уједињења) www.spc.org.yu и www.serbian-church.net и сервера у Београду www.spc.yu (донација Беотел-а).

WAP Презентација wap.spc.yu


Copyright © 1999-2005 by
The Information Service of the Serbian Orthodox Church
11000 Belgrade
Kralja Petra I no.5
+381 11 3282 596
e-mail