Информативна служба
Српске Православне Цркве

22. јул 2005. године


Свети Архијерејски Синод
Српске Православне Цркве

22. јул 2005.
у Београду

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Поводом oсуде од стране Битољског суда на затворску казну Његовог Блаженства архиепископа Охридског и Митрополита Скопског г. Јована, Свети Архијерејски Синод Српске Православне Цркве изражава своју огорченост и запањеност таквим чином гажења елементарних верских и људских права.

Надали смо се да је прошло време гоњења Цркве. Пресуда Архиепископу Јовану, признатом од свих помесних православних Цркава представља пресуду васељенском Православљу.

Зато позивамо државне органе Републике Mакедоније да одустане од овог безумног чина који само баца непоправљиву љагу на ту исту државу и на њено правосуђе пред Богом, правдом и међународном јавношћу.


Свети Архијерејски Синод
Српске Православне Цркве

МИРОПОЛИТ ЈОВАН СВЕЧАНО УРУЧИО
ВАРАЖДИНСКИ АПОСТОЛ МАНАСТИРУ ЛЕПАВИНИ

На празник Светог Великомученика Прокопија у храму Светог Архиђакона Стефана, у Малом Поганцу, Свету Архијерејску Литургију служио је Његово Високопреосвештенство Митрополит загребачко-љубљански Г. Јован.

Свети Великомученик Прокопије се прославља као заветна слава три села која припадају томе храму, и сваке године се саборно прославља у храму Светог Архидјакона Стефана у Малом Поганцу.

За време богослужења Високопреосвећени Митрополит Јован је у беседи истакао пример Светог Великомученика Прокопија у непоколебљивом исповедању вере у једнога истинитога Бога, и благотворном деловању његовог примера на обраћење других у веру.

Његово Високпреосвештенство је у беседи истакао јеванђелску поруку са богослужења о ношењу крста свога и љубави према ближњима напоменувши да пазимо на свој хришћански живот - на исуњавање заповести Божјих и да што чешће приступамо светој Тајни Причешћа, да би избегли искушења која намеће савремени начин живљења.

Његово Високопреосвештенство Митрополит је потом посетио манастир Лепавину и свечано уручио фототипско издање Вараждинског апостола.

МИТРОПОЛИТ АМФИЛОХИЈЕ СЛУЖИО У ПЕЋКОЈ ПАТРИЈАРШИЈИ

Његово Високопреосвештенство Митрополит Црногорско-приморски Г. Амфилохије служио је јуче, на празник Светог Великомученика Прокопија, Свету Архијерејску Литургију у цркви Светих Апостола у Манастиру Пећка Патријаршија на Косову.

У току данашњег дана Митрополит Амфилохије обишао је српске повратнике у селу Бело Поље код Пећи.

Извор: Светигора пресс, С.К

ЖИВОТ ОВОЗЕМАЉСКИ И ЖИВОТ ВЕЧНИ

Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа сремског Г. Василија, а у организацији Црквеног одбора Црквене општине Парагово, организована је јуче, 21.07.2005. године, хуманитарна акција давања крви Живот овоземаљски и живот вечни.

Овој акцији Српске Православне Цркве се одазвао велики број верника и сакупљена је прилична количина ове драгоцене течности, а повод је био наступајући празник Свете великомученице Марине - Огњене Марије, славе парохије параговачке.

Интернет презентација Српске православне цркве је доступна преко сервера у Калифорнији (донација Конгреса српског уједињења) www.spc.org.yu и www.serbian-church.net и сервера у Београду www.spc.yu (донација Беотел-а).

WAP Презентација wap.spc.yu


Copyright © 1999-2005 by
The Information Service of the Serbian Orthodox Church
11000 Belgrade
Kralja Petra I no.5
+381 11 3282 596
e-mail