Информативна служба
Српске Православне Цркве

25. јул 2005. године

НЕПОЗНАТА ЛИЦА ПУЦАЛА НА СРПСКЕ КУЋЕ У СЕЛУ ЗУПЦЕ

У ноћи између 23. И 24. јула 2005. године непозната лица пуцала су око 1.30 часова на српске куће у селу Зупце код места Бунар, у близини магистралног пута Косовска Митровица-Зубин Поток.

Према информацијама које је јутрос саопштио директор Међународног прес центра у Косовској Митровици Раде Негојевић бачена је и једна бомба.

Пуцано је из аутоматског оружја, испаљено најмање 25 метака из правца села Кошутово, где живе Албанци.

Нико није страдао у инциденту, али је на кућама, од којих је једна власништво Мирослава Мирковића, причињена материјална штета.

Овај догађај узнемирио је Србе у Зупцу, али и у целом Ибарском Колашину кроз који пролази Јадранска магистрала и Албанци несметано путују према мору.

Случај је пријављен полицији која је обавила увиђај.

Срби су јуче у знак протеста због пуцњаве на српске куће у селу Зупце, блокирали магистрални пут Косовкса Митровица-Зубин Поток.

Директор Међународног прес центра у Косовској Митровици Раде Негојевић рекао је за Бету да су Срби блокирали део пута код села Зупце.

Извор: Информативна служба Епархије рашко-призренске

ОТВОРЕНО ПИСМО ПРЕДСЈЕДНИКУ ВЛАДЕ РЕПУБЛИКЕ ЦРНЕ ГОРЕ, МИЛУ ЂУКАНОВИЋУ ПОВОДОМ РЈЕШЕЊА О РУШЕЊУ ЦРКВЕ СВЕТЕ ТРОЈИЦЕ НА РУМИЈИ

Поштовани господине Предсједниче,

Ваше Министарство заштите животне средине и уређења простора донијело је одлуку, 22. јула 2005. године, за рушење завјетне црквице Свете Тројице на Румији изграђене и обзидане каменом десет вијекова скупљаним у сврху њене обнове од вјерујућег народа.

Овај више него символички храм (три са два и по метра) подигнут је далеко од било какве урбанистичке зоне, ван простора гдје постоји било какав урбанистички план, на висини од скоро двије хиљаде метара, на темељима цркве срушене у давна времена.

Око њене црквине скупљају се православни вјерници вјековима на Тројичин дан, а заједно са њима римокатолици и муслимани, износећи крст Светог Јована Владимира и по камен за повратак и обнову храма.

Рушење ове црквице Свете Тројице на захтјев посланика муслимана, у непосредној близини Косова и Метохије гдје су тамошњи терористи, на жалост сународници овог посланика, срушили за последњих шест година 150 православних храмова, имаће далекосежне последице за мир и поредак у Црној Гори.

Митрополит који је само прије годину дана голим грудима бранио рушење џамије у Београду од избезумљене руље, није то заслужио од г. Бардхија као ни од Владе Црне Горе.

Рушење храма Божије Љубави само ће допринијети ширењу вјерске и националне мржње у Црној Гори.

Министарство које од десет хиљада домова и зграда које се подижу без његове дозволе у неурбаним сеоским и планинским просторима Црне Горе руши само православну црквицу на Румији – од чега то штити планину и простор, сијући мржњу и загађујући душе?

У исто вријеме се у заштићеној зони старога Бара гради без икакве дозволе џамија, и саградиће се, и нека се сагради.

Обавјештавамо Вас, г. Предсједниче, да Митрополија Црногорска, која постоји да гради, а не да руши храмове, неће извршити наређење Вашег Министарства о рушењу цркве.

То нека чини Ваша Влада преузимајући тиме на себе историјску одговорност пред Богом и народом за тај вандалски богомрзачки чин, који само умножава мржњу и несрећу и призива нове несреће на Црну Гору.

С поштовањем,

ПРАВОСЛАВНИ МИТРОПОЛИТ
ЦРНОГОРСКО-ПРИМОРСКИ
+АМФИЛОХИЈЕ

Извор: Светигора прес

УРУЧЕН ОРДЕН СВЕТОГ САВЕ СЛИКАРУ МИРОСЛАВУ ЛАЗОВИЋУ

У недељу,24. јула 2005. године, Његово Преосвештенство Епископ сремски Василије, служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Светог великомученика и победоносца Георгија у Хртковцима и уручио високо одликовање, Орден Светог Саве другог степена г. Мирославу Лазовићу, професору Факултета примењене уметности из Београда.

На предлог Његовог Преосвештенства Епископа сремског Василија, Свети Архијерејски Синод одликовао је г. Лазовића за заслуге:осликавање цркве и личног прилога на изради икона-мозаика: Светог Георгија, Светог Илије, Светог Саве, Светог Димитрија, Три Јерерха и подног мозаика спомен чесме која се гради уз храм, у спомен жртвама Крвавог марша од Шапца до Јарка 1941.године.

Ово је трећи орден по реду којим Свети Архијерејски Синод одликује заслужне за изградњу овог светог храма.

ОСВЕШТАНО ЗВОНО НЕМАЊИЋКОГ МАНАСТИРА

На празник Светог великомученика Прокопија Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Јоаникије служио је Свету Архијерејску Литургију у немањићком манастиру Блишкови код Павиног Поља.

Непосредно пре Свете Литургије, Преосвећени Владика је освештао манастирско звоно, дар господина Божидара Јоксимовића и два крста, дар господина Веселина Драшковића.

Извор: www.teofil.cg.yu

САБОР У ДАЛМАТИНСКОМ КОЖЛОВЦУ

Његово Преосвештенство Епископ далматински Фотије служио је 24. јула 2005.године, Свету Архијерејску Литургију у храму Свете великомученице Недјеље у Кожловцу.

Епископ Фотије је у беседи истакао да је неопходна хитна поправка овог светог храма, који је у веома лошем стању.

Епископ Фотије је пожелео сабраним верницима да се чешће окупљају око свог храма. На сабор у Кожловцу се народ окупља сваке године у прву недељу по празнику Свете великомученице Недјеље.

Интернет презентација Српске православне цркве је доступна преко сервера у Калифорнији (донација Конгреса српског уједињења) www.spc.org.yu и www.serbian-church.net и сервера у Београду www.spc.yu (донација Беотел-а).

WAP Презентација wap.spc.yu


Copyright © 1999-2005 by
The Information Service of the Serbian Orthodox Church
11000 Belgrade
Kralja Petra I no.5
+381 11 3282 596
e-mail