Епископ бачки Иринеј о сусрету поглавара у Хавани: за добро будућности хришћанства!

Интервју Епископа бачког Иринеја "Политици"

1. Како гледате на сусрет папе Фрање и патријарха московског и све Русије Кирила? Медији га с правом називају историјским догађајем, будући да се поглавари двеју Цркава нису никада до сада срели...

Чини ми се да се за данашње историјске околности, нарасле антагонизме и многоструку кризу разрешење не може наћи у постојећим институционалном оквирима, па, нажалост, ни у разореном систему међународног права. Осим тога, општеприхваћена традиционална правила која су владала у појединачним друштвима такође су, под притиском секуларизма, доведена у питање. Готово апокалиптички претећа светска ситуација захтева зреле, изграђене, часне, храбре и отворене личности, у већој или мањој мери богонадахнуте, способне да, следећи сопствену традицију, савест и искуство, у отвореном братском дијалогу, понуде савременој цивилизацији и сваком човеку благотворне одговоре о смислу света и живота. Међу таквим, ретким личностима данашњице издвајају се патријарх Кирил, поглавар најмногољудније Православне Цркве, и епископ древног Рима, папа Фрања, поглавар најмногољудније хришћанске Цркве, Римокатоличке.

Дакле, криза која влада светом, са једне стране, и постојање таквих личности за које верујемо да могу дати делатне одговоре, са друге стране, довели су до пуноће времена да се овај сусрет догоди. То је плод вишегодишњих договора, али и свесних компромиса на обе стране, да за добро будућности хришћанства, али и света у целини, дође до овог сусрета. Надам се да ће предстојећи разговор првојерараха на Куби бити подстицај истинољубивом и миротворном дијалогу и деловању представника двеју хришћанских Цркава и на нашем подручју, где православни и римокатолици заједно живе вековима. За то се наша помесна Црква искрено залаже, упркос тешком положају њених епископа, клирика, монаха и верника у Хрватској.

Патријарх српски Иринеј у Епархији канадској

Патријарх Иринеј посетиће Винипег 12. и 13. фебруара 2016. године

Драга браћо и сестре, позивамо вас да у петак и суботу, 12. и 13. фебруара 2016. године, заједно са нама, свечано дочекате и поздравите Његову Светост Патријарха српског г. Иринеја, који долази у историјску - прву - посету нашој заједници у Винипегу. Патријарх са пратњом долази у петак, 12. фебруара 2016. године, у 20 часова. На аеродрому ораганизујемо дочек Патријарху. У суботу, 13. фебруара 2016. године, Патријарх српски г. Иринеј служиће свету Литургију са почетком у 9,45 часова. После свете Литургије биће уприличени свечани ручак и културно-уметнички програм.

Религија, политика, право

Зборник радова са међународног научног скупа, Митрополија Црногорско-Приморска - Цетиње, Институт за упоредно право - Београд, стр. 950

Често може да се чује да је ваљана она књига која читаоце не оставља равнодушним и која у њима побуђује интересовање и подстиче их на даље промишљање. Након читања зборника „Религија, политика, право“, који је саиздавачки подухват Института за упоредно право из Београда, Православне Митрополије Црногорско-Приморске (и њене издавачке куће „Светигора“) и Центра за проучавање религије и верску толеранцију, стиче се утисак да је реч баш о таквој књизи. Зборник су приредили др Јован Ћирић, др Велибор Џомић и проф. др Мирољуб Јевтић. О радовима  из овог зборника детаљније се говорило на истоименој међународној научној конференцији у Будви, у изванредном амбијенту манастира Подмаине, 2. и 3. октобра 2015. године. Саиздавачи ове луксузно опремљене књиге су објављивањем једног оваквог зборника показали својеврсну храброст. Сам по себи је храбар наум обједињавања три области које су без икакве сумње међусобно повезане, али је истовремено свака од њих довољно широка да буде предмет самосталног продубљеног истраживања. Међутим, свака сумња у овај издавачки подухват отклања се читањем овог зборника.

Патријарх Кирил и папа Фрања имају исто гледиште о браку и породици

У својем Заједничком саопштењу са сусрета у Хавани 12. фебруара 2016. поглавари двеју Цркава су изразили забринутост услед „кризе породице у многим  земљама“ и истакли да је „породица природна срж живота човека и друштва“.

Патријарх Кирил и папа Фрања: Европа се мора повратити својим хришћанским коренима

„Сведочећи о високој вредности религијске слободе, изражавамо благодарност Богу на садашњем препороду хришћанске вере без преседана у Русији и у многим земљама Источне Европе где су деценијама господарили атеистички режими,“ – истиче се у Заједничком саопштењу папе римског Фрање и сверуског патријарха Кирила 12. фебруара 2016. поптисаном и објављеном  у Хавани.

Отпочео сусрет патријарха Кирила и папе Фрање на Куби

У згради Међународног аеродрома Хосе Марти у Хавани отпочео је сусрет Свјатејшег патријарха московског и све Русије Кирила са папом римским Фрањом. Ово је први у историји сусрет поглаварā Руске Православне Цркве и Римокатоличке Цркве.