Међународна конференција о верским мањинама у Загребу

Међународна конференција о верским мањинама у Загребу
Међународна конференција о верским мањинама у Загребу
Међународна конференција о верским мањинама у Загребу
Међународна конференција о верским мањинама у Загребу

У организацији Конференције европских цркава (CEC), Радне групе Eвропског парламента за антирасизам и различитости, Верске комисије за мигранте у Европи и Митрополије загребачко-љубљанске у Православној гимназији у Загребу започела је са радом међународна конференција на тему Верске мањине као део културно разноврсних друштава.

Oвај, по стручности и угледу учесника, најеминентинији скуп који је на тему верских права организован у Српској Православној Цркви, окупио је експерте из Хрватске, Србије, Македоније, Шведске, Финске, Шпаније, Аустрије, Италије...

Митрополит Порфирије: Нека ово и будућа покољења слободно живе и стварају

Уводна реч Митрополита загребачко-љубљанског др Порфирија на отварању Међународне конференције о верским мањинама

Пре свега желим да изразим радост што смо се окупили овде у Српској православној гимназији, школи која припада српском православном народу који је мањина у Републици Хрватској, да говоримо о верским мањинама. Са дубоким поштовањем, благодарношћу и љубављу желим добродошлицу свима присутнима, а посебно онима који су помогли одржавање ове конференције, и вама који сте дошли из иностранства, да сагледавајући проблематику којој је посвећен наш скуп помогнете верским мањинама и друштвима у којима живе, јер сведоци смо, упркос развијеној законској регулативи, и у најразвијенијим и државама са дубоко укорењеним демократским традицијама, проблеми везани за инклузију верских мањина не само да су актуелни, него понекад добијају и трагичне размере.

Епископ бачки Иринеј: Крај мултикултурализма - шта даље?

Излагање Епископа бачког др Иринеја на отварању Међународне конференције о верским мањинама

Чини ми част да у име Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја  и Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве поздравим овако еминентан скуп експерата који се са професионалном и политичком одговорношћу баве мањинским верским правима и људским правима уопште, али и присутне свештенике, рабина и представнике ислама, који проблеме мањина сагледавају, пре свега по унутрашњем призиву, савести верујућих људи. Одајем признање, пре свих митрополиту Порфирију, али и свима вама који сте се његовом позиву одазвали, јер када се осврнемо у прошлост видимо да се тема мањинских верских права и коегзистенције са већином, слободе, енкултурације и акултурације, протеже од антике до данас, када се кроз свима познате догађаје на светло дана износи сав унутрашњи набој који је био прекривен политиком и праксом мултикултурализма.

Српска Црква на Сајму књига у Београду

61. Међународни сајам књига биће одржан од 23. до 30. октобра 2016. године у Београду. Српска Православна Црква ће представити своја издања на штандовима у хали 1 (први прстен) и у хали 4.

Посета патријарха Иринеја Бирмингамској Лазарици

Посета патријарха Иринеја Бирмингамској Лазарици
Посета патријарха Иринеја Бирмингамској Лазарици
Посета патријарха Иринеја Бирмингамској Лазарици
Посета патријарха Иринеја Бирмингамској Лазарици

У недељу 16. октобра 2016. године, када је наша црква молитвено славила Светог Дионисија Аеропагита, Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј служио је свету Литургију у храму Светог кнеза Лазара у Бирмингаму.

Саслуживали су Преосвећена господа Епископи британско-скандинавски Доситеј, источноамерички Иринеј и викарни румунски епископ Игнатије заједно са двадесет пет грчких, руских, српских и румунских свештеника. На светој Литургији је одговарао новоформирани хор Лазарице са диригентом Дамјеном Рацићем.

Саопштење за јавност Мешовите комисије Хрватске бискупске конференције и Српске Православне Цркве

У понедељак 17. и у уторак 18. октобра 2016. године, у Загребу, у седишту Хрватске бискупске конференције одржан је други састанак Мешовите комисије Хрватске бискупске конференције и Српске Православне Цркве која има задатак да заједнички размотри улогу Алојзија Степинца пре, за време и после Другог светског рата.

У име Свете Столице, састанком на тему "Надбискуп Алојзије Степинац и Српска Православна Црква од 1934. до 1941. године", председавао је председник Папског одбора за историјске науке о. Бернард Ардура. Као представници Хрватске бискупске конференције у реченој Комисији учествовали су: загребачки надбискуп кардинал Јосип Бозанић, бискуп мостарско-дувањски монсињор Ратко Перић, бискуп пожешки монсињор Антун Шкворчевић, као и др Јуре Кришто и др Марио Јареб са Хрватског института за историју. Као представници Српске Православне Цркве у истој Комисији учествовали су: митрополит загребачко-љубљански др Порфирије, митрополит црногорско-приморски др Амфилохије, епископ бачки др Иринеј, епископ славонски Јован, проф. др Дарко Танасковић, амбасадор, стални изасланик Републике Србије при УНЕСКО-у, и за ову прилику позвани стручњак проф. др Љубодраг Димић са Философског факултета у Београду. Наредни сусрет ће се одржати у Новом Саду, 13. и 14. фебруара 2017. године.