Поводом двадесетогодишњице прогона српског народа

ПАТРИЈАРХ СРПСКИ
Бр. 1715
31. јул 2015. године
У Београду

СВИМ ЕПАРХИЈСКИМ АРХИЈЕРЕЈИМА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ НА ТЕРИТОРИЈАМА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ И РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

У братској љубави умољавамо Високопреосвећену и Преосвећену браћу Г. Г. Архијереје да, поводом обележавања двадесетогодишњице од прогона и страдања српског народа на подручју Републике Српске Крајине и Републике Хрватске у војној  операцији „Олуја“ 4. августа 1995. године, у среду 5. августа 2015. године, у свим храмовима градова Ваше Богомспасајеме Епархије, наложите да се служи парастос невино пострадалим  жртвама у овом егзодусу. Парастос одслужити у 11 часова, а потом у 12 часова да звоне сва звона са свих храмова подручне Вам Епархије у трајању од 3 минута.

Истовремено, умољавамо Архијереје да по могућству лично одслуже парастос у предвиђено време.

Препоручујемо да се тога дана не организују никакве прославе или свечаности секуларног карактера, а да свим намесницима и старешинама храмова ставите у дужност да о овоме благовремено обавесте своје вернике.

Ваш у Христу брат и саслужитељ,  

                                                                 
АЕМ И ПАТРИЈАРХ СРПСКИ
ИРИНЕЈ

Доставља Кабинет Патријарха српског

Ново молитвено место Епархије шабачке

Ново молитвено место Епархије шабачке
Ново молитвено место Епархије шабачке
Ново молитвено место Епархије шабачке
Ново молитвено место Епархије шабачке

Божји промисао је указао прстом на величанствено место што га само Господ створи и одабра да се у њему подигне нови манастир.

Када се прође Љубовија и крене се пут Бајине Баште, уз реку Дрину, у селу Бачевци покрај цркве посвећене Светом пророку Илији, сеоски пут кроз шуме вијугавим путем као серпентинама води до великог руског православног крста, и од тог знака путује се даље низбрдо дубоко у шуми и гори подно Медведника, у село Јасика, до манастира посвећеног Светим мученицима Николају Другом Романову и његовој породици, последњој царској династији Русије која је 17. јула 1918. страдала од бољшевичке руке.

Слава општине Лајковац

Слава општине Лајковац
Слава општине Лајковац
Слава општине Лајковац
Слава општине Лајковац

Орден Светог владике Николаја за првог човека вароши

На празник Свете великомученице Марине, у народу знане Огњене Марије, славе вароши Лајковац, Његово Преосвештенство Епископ ваљевски г. Милутин служио је свету архијерејску Литургију у храму Светог великомученика Димитрија, уз саслуживање свештенства и свештеномонаштва Црногорско-приморске митрополије и Шумадијске и Ваљевске епархије и појање хора "Свети Серафим Саровски" из Зрењанина.

Свештеник Јован Пламенац: Десет година мученичког живота цркве Свете Тројице на Румији

Већ од првог дана њене обнове, на цркву су се обрушили силном мржњом, коју у себи има само богоборна душа, поручио је Пламенац

Подбодени десетогодишњицом мученичког живота храма Свете Тројице, Црном Гором ових дана сквиче демони насељени у душама богобораца, насукани на Румијску цркву као набодени на глогов колац, а модерни црногорски гонитељи Цркве прогоне је, називају је погрдним именима, импутирају јој свакојаке неистине и траже њену главу, оцијенио је барски парох Јован Пламенац. Уочи 31. јула – 10. годишњице од обнове цркве на Румији, Пламенац напомиње да храм Свете Тројице није пореметио вјерски склад међу барским житељима, те да је на обновљени објекат обрушена мржња.