Саопштење за јавност, 9. јул 2020. године

Саопштење за јавност

Поводом разних тумачења у појединим медијима у вези са саопштењем Кабинета Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја, објављеним 7. јула 2020. године, овим путем потврђујемо аутентичност саопштења и веродостојност свих навода у наведеном саопштењу. Надамо се да ће овиме бити стављена тачка на наведену излишну тему.

Из Кабинета Патријарха српског

Саопштење Митрополије црногорско-приморске

Састанци Цркве са опозицијом ради припреме избора - најгнуснија лаж

Избори само што нијесу, политичке странке раде свој посао, а народ је, са Црквом на челу, у храмовима, као одвајкада, али доскора и на молитвеним литијама, тражећи промјену антицрквених, антиевропских и антицивилизацијских одредби у Закону о слободи вјероисповијести. За овакав сплет околности, као Црква Христова, не осјећамо ни најмању одговорност. Питање антиуставног закона могло се ријешити дијалогом и у складу са међународним стандардима, на наше упорно инсистирање, много прије ове кампање за изборе, чији датум расписивања опет није био ни у интересовању ни у надлежности Цркве.

Оштар протест Епископа источноамеричког Иринеја Стејт Департменту

Његово Преосвештенство Епископ источноамерички г. Иринеј упутио је 4. јула 2020. године писмо г. Мајку Помпеу, државном секретару САД.

У писму, Владика је честитао г. Помпеу Дан независности Америке, посебно се осврнувши на универзалне слободарске вредности које се тога дана прослављају. Владика је секретару Помпеу и овом приликом напоменуо да је веома узнемирујуће да у савременој Европи још увек има примера кршења основних верских и људских слобода. Владика је упутио позив г. Помпеу да се, у духу слободарских вредности, заузме код власти у Црној Гори да без одлагања прекину са прогоном Цркве.

Тихи син утјехе

Архимандрит Варнава Савински (1934-2018)

Уочи молитвеног спомена друге годишњице упокојења Архимандрита Варнаве Гвозденовића (+ 25. јун 2018.), игумана Манастира Савина, објављено је друго, проширено издање монографије посвећене овом узорном монаху Српске православне цркве који је служио Богу и народу током друге половине 20. и безмало две деценије 21. века. Књига се састоји из 17 сведочења особа из клира и народа, које су имале личног духовног искуства са оцем Варнавом на просторима и светињама у којима је служио од 1954. до 2018. године, а то су манастири Дечани, Гориоч, Соколица, Зочиште, Сопоћани, Милешева, Михољска Превлака и Савина.

Глас Епархије нишке (2-3/2020)

Са благословом Епископа нишког г. Арсенија изашао је двоброј 16-17 пете серије (2-3/2020) часописа Глас Епархије нишке, гласила са најдужом традицијом излажења у Српској Православној Цркви.

Нови број часописа Глас Епархије нишке излази из штампе уочи Петровдана 2020. године на двоструком броју страна, јер је објављивање другог овогодишњег броја по тромесечном редоследу излажења било одложено због ванредног стања у земљи. У новом двоброју задржан је исти распоред рубрика: Богословље, Духовне поуке, Црква и савремени свет, Хришћански живот, Из прошлости, Катихеза, Из света културе и службени део под називом Епархијски живот.