1000 беба биће крштено у Бугарској

1000 новорођенчади присајединиће се Телу Христовом кроз Тајну светог Крштења 23. октобра 2017. у градовима широм Бугарске, извештава веб страница Бугарске Патријаршије.

Масовно крштење је део националне кампање „Уради то за Бугарску“, као подршке рађању, да би се подигла стопа националног наталитета. Бугарска сада доживљава најекстремнији пад становништва у свету, због посткомунистичке емиграције народа у бели свет и високе стопе смртности, као и ниске стопе наталитета. Статистика становништва предвиђа пад од 30%, са 7.2 милиона на преко 5 милиона становника до 2060. године.

Кампања „Уради то за Бугарску“ стоји под покровитељством Његове Светости Патријарха бугарског Неофита.  Крштења ће бити бесплатна.

Поред Софије, крштења ће се обавити и у Пловдиву, Варни, Бургасу, Старој Загори, Великом Трнову, Русу, Враци и Плевену. Овај догађај неће бити изоловани случај, већ се у будућности такође организовати како би се помогло Бугарској са стопом наталитета.

Ову кампању су инспирисала регуларна масовна крштења у Грузији.  50-то такво масовно крштење, у којем је Његова Светост Патријарх-Католикос Илија II лично постао кум новокрштеној деци, обавља се у Грузији сваког 21. септембра.

Извор: Orthochristian.com (превод – Информативна служба СПЦ)