100 година цркве Светог оца Николе у Хамилтону (Бартон)

100 година цркве Светог оца Николе у Хамилтону (Бартон)
100 година цркве Светог оца Николе у Хамилтону (Бартон)
100 година цркве Светог оца Николе у Хамилтону (Бартон)
100 година цркве Светог оца Николе у Хамилтону (Бартон)

Најстарија српска црква у источној Канади прославила је 4. и 5. новембра 2017. лета Господњег 100-годишњицу освећења.

Парохијани су 4. новембра посетили место где је далеке 1917. године била саграђена и освећена прва црква. Овим симболичним чином је и почела прослава јубилеја цркве Светог оца Николе у Хамилтону (Бартон). Истог дана после вечерњег богослужења одржан је концерт српских фолклорних група уз учешће оркестра Тамбурица из Нијагара Фалса. У општенародном весељу обе црквене сале биле су испуњене до последњег места. У недељу, 5. новембра 2017. године, свету архијерејску Литургију служили су Преосвећена господа Епископи канадски Митрофан и новограчаничко-средњезападноамерички Лонгин уз саслужење десет свештеника и два ђакона.

Овом приликом, епископ Митрофан је рукоположио ђакона Радована Кодића у чин свештеника на радост свих верника који су имали прилику да присуствују и учествују у светој тајни свештенства.

На крају свете Литургије епископ Митрофан се обратио верном народу честитајући велики јубилеј.

Прослава је настављена у сали испуњеној верним народом из Хамилтона и околине. За главним столом поред Епископа, свештеника, председника Црквених општина и заслужних парохијана, седели су и канадски званичници. Скупу је присуствовао и конзул Републике Србије г. Василије Петковић. Главни сто су представили г. Ђорђо Лукић и гђа Снежа Попов.

Цењеном скупу први се обратио председник Црквене општине г. Рајко Ђурђевић који је изложио историјат цркве и посебно се осврнуо на везу између Светог Мардарија који је осветио прву цркву и Светог Севастијана који је у њој служио. Он је захвалио свештенику, управи, чланицама Кола српских сестара и свима који помажу и раде у корист овдашње заједнице. Поздравио је све присутне госте, посебно оне који су дошли из других крајева Северне Америке, који су били и остали део ове црквене заједнице. Овом приликом г. Рајку је, на предлог епископа Митрофана, уручен орден Светог Мардарија првог степена за његов дугогодишњи несебичан рад при цркви Светог оца Николе у Хамилтону.

Реч је узео и парох при цркви Светог Николе прота Воја Павловић који је захвалио Епископима и свештеницима, а потом се обратио својим парохијанима и свим присутним гостима. Искрено је захвалио председнику Ђурђевићу и Црквеном одбору који годинама неуморно раде за добробит храма Светог Николе. Прота је похвалио рад чланица Кола српских сестара, Српске школе, фолклорних група и хора. Прота Воја је овом приликом истакао: -Прослављамо један велики јубилеј када се са радошћу требамо сетити мудрих и одлучних наших предака. Они су из љубави према својој вери поставили темеље прве српске заједнице. У исто време молимо се Господу да подари снаге овој генерацији која је доживела велики благослов да организује овакав велики јубилеј и да успешно наставимо на овом светом и узвишеном послу на одржавању храма Божјега. Посебно је у томе важна  улогу наше браће и сестра из цркве на Неш Роду. Они су били и остали саставни део наше духовне заједнице у овом граду.

На крају се присутнима обратио и епископ Лонгин који је истакао значај цркве Светог Николе и Црквене општине за целу Епархију канадску и Српску Цркву на америчком континенту. Владика је подсетио: -Овде сам долазио двадесет година и увек сам одлазио радостан и пун лепих утисака из ове парохије. Чувајмо своју веру да би нас и будуће генерације препознале у ланцу постојања Цркве Православне.

Председница Кола српских сестара гђа Милка Чулић и почасна председница Миланки Зарић добиле су две захвалнице од Црквене општине у знак пажње и захвалности за несебичан труд свих сестара које неуморно раде при цркви Светог Николе у Хамилтону.

Извор: Епархија канадска