Сто година храма Свете Параскеве у Лапову

Сто година храма Свете Параскеве у Лапову
Сто година храма Свете Параскеве у Лапову
Сто година храма Свете Параскеве у Лапову
Сто година храма Свете Параскеве у Лапову

Светом архијерејском Литургијом, коју је служио Преосвећени Епископ шумадијски г. Јован, 11. августа 2019. године прослављена је 100-годишњица од освећења храма Свете Параскеве у Лапову.

Међу свештеницима који су саслуживали Епископу били су и пензионисани пароси лаповски протојереји-ставрофори Србољуб Марковић и Миленко Стикић, као и пензионисани београдски свештеник и бивши архијерејски намесник протојереј-ставрофор Милан Радовановић, родом из Лапова.

Поред свештеника, у чину освећења фрескописа, који је осликао фрескописац Драган Милојевић из Баточине, саслуживали су и протођакон Иван Гашић и ђакони Стеван Илић и Немања Стојковић. Одговарао је Црквени хор Опленац из Тополе под руководством Марије Ракоњац.

Храм Свете Параскеве у Лапову сазидан је између 1910. и 1912. године на иницијативу тадашњег Митрополита српског Димитрија. На месту на ком је сазидан храм налазила се црква брвнара, која је саграђена 1827. године за време књаза Милоша Обреновића који је био и њен ктитор. Међутим, због Балканских ратова, а затим и Првог светског рата, црква је освештана тек седам година касније од стране митрополита Димитрија и то 26. јула 1919. године по старом календару, на празник познат у народу као Света Петка Трнова.

После свете Литургије на којој су се причестили сви присутни свештеници и велики број верника, уследила је свечана академија на којој су учествовали академик Матија Бећковић, КУД Лапово под руководством Дејана Петровића, црквени хор Свети Јован Дамаскин при храму Свете Параскеве којим диригује Дејана Банковић, књижевник Јовица Николић, као и етно састав Ступови. Академију је водила наставница српског језика Александра Шолевић. У оквиру прославе је организована и изложба старих црквених богослужбених књига и предмета, као и ликовни радови локалних уметника.

Поводом великог јубилеја за Лапово и храм Свете Параскеве штампана је споменица чији су аутори мр Небојша Ђокић, др Момчило Исић, Оливера Думић, др Иван Бецић, протојереј Саша Антонијевић, протојереј Дејан Радисављевић и протонамесник Горан Живковић, а краће прилоге су написали и диригент црквеног хора Дејана Банковић, протонамесник Дејан Шишковић и ђакон Марко Арсенић.

Споменица се бави историјатом храма Свете Параскеве и Лапова, али и утицајем храма на духовни живот становника Лапова. У њој се налазе биографије свештеника који су служили у лаповском храму, као и оних који су пореклом одатле. Обрађена је и црквено-уметничка страна храма, историјат околних манастира, као и богомољачки покрет, јер је Лапово било један од центара тог покрета. Протојереј Саша Антонијевић је у оквиру споменице написао прву биографију познатог свештеника, проте Живана Маринковића, који је службовао у Лапову, а касније био ректор Богословије Светих Кирила и Методија у Призрену.

За несебичну пмоћ лаповачком храму Епископ шумадијски Јован одликовао је архијерејском граматом признања Општину Лапово, Драгана Илића, Далибора Златковића, Виолету Солунац, Срђана Којића, Виолету Симеуновић, Гордану Којић, Сашу Крстића, Перицу Рачића, Горана Спасојевића, Миодрага Златковића, Зорана Јовановића и Зорана Томића. Архијерејском граматом захвалности одликовани су Гордана Петковић, Слободан Шишковић, Славиша Миличић, Милијада Гајчић, Драгослава Ивковић, Мирослава Николић, Зоран Стевановић, Ђорђе Томић, Ана Радић, ОШ Светозар Марковић, Коло српских сестара у Лапову и удружење Моравска шареница.

Орденом Светих крагујевачких новомученика првог степена одликован је председник општине Лапово г. Бобан Миличић за изузетно залагање око уређења порте и храма, као и око организовања прославе јубилеја 100 година храма.

Извор: Епархија шумадијска