10. маја полагање камена-темељца за нови Патријаршијски двор

Његова Светост Патријарх српски Господин Павле потписује Уговор са Грађевинском дирекцијом Србије

На централној црквеној прослави 200-годишњице Првог српског устанка, која ће бити одржана 10. маја ове године, код Спомен - храма Светог саве на Брачару, Његова Светост Патријарх српски Господин Павле ће, у присуству свих архијереја Српске православне цркве, сабраних на редовном заседању Светог архијерејског сабора, положити камен - темељац за нови Патријарашијски двор.

Предвиђено је да Патријаршијски двор буде репрезентативна палата, површине око 6.000 м2, која ће служити на корист и понос Цркви, првопрестоном граду Београду и српском народу. У њој ће бити смештене резиденцијалне просторије Патријарха српског, дворане за седнице, просторије српских архијереја, придворни храм, салони за пријеме, началства централних црквених тела и органа (Свети Синод, Велики црквени суд, Патријаршијски управи одбор, Информативно - издавачка установа…), сала за предавања и концерте и друго.

У циљу реализације овог пројекта, Свети архијерејски синод је остварио блиску сарадњу са Грађевинском дирекцијом Србије и мр Зораном Поповићем, који са успехом води ову посебно важну државну службу. Као печат таквој сарадњи Његова Светост Патријарх српски Г. Павле ће сутра у 9.00 часова, са г. Поповићем потписати Протокол о регулисању односа између Српске православне цркве и Грађевинске дирекције Србије у реализацији пројекта изградње Патријаршијског двора.

Позивамо представнике медија да присуствују овом значајном догађају и на тај начин допринесу да се за остварење овог подухвата од општенародног значаја заинтересују и друге установе, предузећа и појединци.

Зграда Архиепископије београдско - карловачке, која се налази у ул. Краља Петра Првог бр. 2, у народу позната као Патријаршија, сазидана је тридесетих година прошлог века, на месту старе Митрополије подигнуте нешто пре 1850. године, која је 1933. због оронулости порушена и на том месту је изграђена нова зграда Митрополије, односно “привремена зграда Патријаршије”, како је и говорио блаженопочивши патријарх Варнава. Зграда је требало привремено да служи за смештај канцеларија црквеног надлештва и за становање српских архијереја, а такође и као привремена резиденција српског патријарха, док држава не подигне сталну зграду Патријаршије на Врачару. Тада је предвиђено да се после изградње Патријаршије на Врачарском платоу, зграда код Саборне цркве преда Београдско - карловачкој архиепископији која се од старина на том месту и налазила. Међутим, потоњи догађаји, окупација и комунистичка владавина, онемогућили су да се овај план тада оствари. Но, Богу хвала сведоци смо данас тог остварења, који нас учвршћује у нади да све што се с Божијим благословом ради мора дати своје плодове.